Pár percen múlt az autóba zárt kutya élete Szombathelyen

Már lábra állni sem tudott, amikor kiszabadították. Gazdája ellen büntetőeljárás indul.

Már sokkos állapotban volt az a francia bulldog, akit egy járókelő vett észre Szombathelyen, egy tűző napon álló autóban – írja a Nyugat.hu. A nő a nyüszítő, síró hangra lett figyelmes, először azt hitte, egy kisbaba sír. Miután megtalálta a kutyát, segítséget kért a közelben állóktól, hívták a rendőröket és az állatmentőket is, kiérkezésükig pedig a néhány centire lehúzott ablakot lejjebb rángatták annyira, hogy ki tudják nyitni az ajtót.

A kutya remegett és hányt, már lábra állni sem tudott. Állatkórházba szállították, egyelőre nem tudni, hogy túléli-e a kínzást, de ha néhány perccel később jön a segítség, nem marad életben. A rendőrség a tulajdonos ellen állatkínzás bűncselekményének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.

A portál figyelmeztet: a hőségben, tűző napon még öt percre sem szabad az autóban hagyni sem gyereket, sem állatot, akkor sem, ha pár centire lehúzva hagyjuk az ablakot. Az utastér egy-két perc alatt hatvan fokra is melegedhet, ami végzetes lehet. Aki ilyet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívót.

Mit tegyünk, ha forró autóba zárt kutyát találunk?

Hőségben, a bezárt járműben magára hagyott kutyának már 10 perc is elég ahhoz, hogy visszafordíthatatlan károsodás következzen be, ami az állat halálhoz is vezethet. A Vigyél Haza Alapítvány összegyűjtötte, hogy mit kell tenni olyan esetben, ha életveszélyben lévő kutyát találunk egy bezárt autóban.

Azonnal próbáljuk felvenni az autó tulajdonosával a kapcsolatot: ha parkolóban, bevásárlóközpontban vagyunk, haladéktalanul értesítsük az ügyfélszolgálatot és mondassuk be a kocsi rendszámát, hogy azonnal menjen a kocsijához.

A kocsi gyengéd meglökésével, emelésével próbáljuk beindítani az autó riasztó rendszerét, hogy az figyelmeztesse a tulajdonost.

Ha rövid időn belül nem járunk eredménnyel, készítsünk fényképeket telefonunkkal az autóról, amin látszik a bezárt kutya és a kocsi rendszáma is. (Figyelem, a fotó illetve az autó rendszáma már személyes adat lehet, így azt ne osszuk meg, csak bizonyítékként használjuk fel.)

Lehetőség szerint hívjuk rendészt, rendőrt, de legalább egy tanút és a jelenlétében törjük be a kocsi egyik oldalsó ablakát. Ügyeljünk arra, hogy az autóban, a végszükség elhárításához feltétlenül szükséges kárt okozzuk csak. (Ne a kocsit törd össze, és ne több ablakot törj be! Szabálysértési értékhatár felett a kutya értékét meghaladó kár okozása büntetőjogi felelősséggel jár és az okozott kárt is meg kell téríteni).

Ha sikerült kiszabadítani, itassuk meg a kutyát, próbáljuk lehűteni vízzel, nedves ruhával. Ha látjuk rajta, hogy bágyadt, koordinációs problémái vannak, vigyük azonnal állatorvoshoz.

A Vigyél Haza Alapítvány közölte, hogy készek ingyenes jogi segítséget nyújtani azoknak, akik ellen feljelentés történik, mert betörték egy autó ablakát, hogy megmentsék egy kutya életét.