„Csak tesztelni akarta a rendszert” – így védekezett a lebukott hivatalvezető

120 millió forint lenyúlása után egymilliárdot céloztak meg, de épp időben kapták el őket.

Több mint hetvenmillió forint készpénzt, ékszereket, karórákat foglaltak le a nyomozók D. Miklós, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal volt elnökhelyettesének lakásán – tudta meg a Blikk. D. Miklóst már jó ideje figyelték a szolgálatok, mikor másfél évvel ezelőtt őrizetbe vették. Nyomozók figyelték, hogy mikor hagyja el a hivatalát, majd követték egészen egy bevásárlóközpontig, ahol egy bűntársával találkozott, ekkor fogták el.

D. Miklóst és 83 társát költségvetési csalással és hivatali visszaéléssel vádolja az ügyészség. 2012-ben öt cég révén 117,2 millió forint támogatást vettek fel jogosulatlanul, a következő évben már egymilliárd forintot céloztak meg, de épp a kifizetés előtt pár nappal buktak meg. Az elnyert támogatások fele maradt volna a cégeknél, a másik felét D-éknek kellett volna visszafizetni. D. Miklós a pénzek 30 százalékára tartott igényt.

Az elnökhelyettes azzal védekezett, hogy „csak tesztelni akarta a támogatási rendszert” és éppen nyilvánosság elé akart állni, amikor őrizetbe vették.

Az ügyet a szocialista Gőgös Zoltán robbantotta ki, miután arra figyelt fel, hogy pontos belsős hivatali és informatikai információk birtokában olyan területekre adtak be területalapú támogatási kérelmeket, amelyekre valamiért senki sem igényelt támogatást.