Megússza a börtönt a kosaras lányok buszbalesetét okozó férfi

Ítéletre vártak ma az érintettek a soproni járási bíróságon, de elhalasztották a döntést. Az idős férfi jogi képviselője szerint azonban az ügyész nem indítványozza letöltendő szabadságvesztés kiszabását.

Halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset vádjával kezdődött a két ember halálát okozó vitnyédi buszbaleset tárgyalása még márciusban. A vádirat szerint a vádlott, a személyautó 71 éves vezetője – aki maga is súlyosan megsérült a balesetben – a járművel Kapuvár felé haladt óránkénti 72-76 kilométeres sebességgel. Vitnyédről kiérve a figyelme elterelődött, emiatt az autó a padkára hajtott, ahol nekiütközött egy optikai oszlopnak. A vádlott ezután balra kormányzott, autójával visszatért az úttestre, és nekiütközött az autóbusz bal oldalának.

A 85-ös úton Kapuvár és Vitnyéd között 2013. szeptember 7-én egy személyautó összeütközött a Hat-Agro Uni Győr női kosárlabdacsapatot Sopronba szállító autóbusszal. A balesetben két ember, Tapodi Péter, a csapat klubigazgatója és Füzy Ákos vezetőedző meghalt. A buszon heten súlyosan megsérültek, közülük egy ember maradandó sérüléseket szenvedett. Hat utas és az autóbusz vezetője könnyebb sérüléseket szenvedett.

A férfi, aki maga is súlyos térd- és csípősérüléseket szenvedett és medencecsonttörése volt, korábban elismerte felelősségét. Az eredeti tervek szerint ma kellett volna döntést hozni az ügyben, végül csak a szakértők meghallgatására került sor, írja a Blikk.

A megállapítások befolyásolják az ítéletet, például ha kiderül, hogy K. Mihálynak, az elkövetőnek is maradandóak a sérülései, az enyhítő körülménynek számíthat. Korábbi szakértői vélemények szerint a kosarasok busza is gyorsabban mehetett a megengedett sebességnél, utasai sem voltak bekötve.

A férfi jogi képviselője a lapnak úgy nyilatkozott, hogy „az ügyész, értékelve az összes körülményt, a vádlott megbánást tanúsító magatartását és a felelősség elismerését, nem is indítványozza letöltendő szabadságvesztés kiszabását, megelégszik azzal, ha védencem felfüggesztett büntetést kap.”

Az ítélethirdetés augusztus végén, szeptember elején várható.