“Mi a f.szom van már ebben az országban?” – Durva veszekedés a villamoson – videó

Azért, mert buzi, mocskos, amerikai, alvilági geci vagy, azért… Mert nincs rend ebben az országban miattatok. (…) Na, gyere, üssél már, ezt várom

Azért, mert buzi, mocskos, amerikai, alvilági geci vagy, azért… Mert nincs rend ebben az országban miattatok. (…) Na, gyere, üssél már, ezt várom! (…) Mi a faszom, tiszta Amerika ez, vagy mi van itt? (…) Mi a faszom van már ebben az országban, mi van már?

– ezek és ezekhez hasonló mondatok hallhatók azon a felvételen, amelyet egyik olvasónk juttatott el a BKV-Figyelőhöz a napokban. A videó még szeptember 23-án készült a 49-es villamoson, amelyen egy utas és egy ellenőr veszett össze minősíthetetlen stílusban. (A felvételen látható személyek jogaira való tekintettel a videót elhomályosítottuk.)

Noha a felvételen hallható, hogy egyikük sem fogta vissza magát, tény, hogy az ellenőr vitte a prímet, aki a villamoson fel-alá járva üvöltözött. A veszekedésbe csakhamar a villamos szinte teljes utazóközönsége bekapcsolódott, volt aki az utast védte, mások az ellenőr pártját fogták. 

Az ordenáré szóváltás előzményeiről keveset tudni, a videót beküldő olvasónk szerint azonban nem amiatt pattant ki a balhé, hogy az utasnak nem volt jegye vagy bérlete, a felvételen is hallható arra utaló mondat, hogy az ellenőrrel veszekedő, ugyancsak nem irodalmi stílusban fogalmazó utas jogszerűen utazott.

A pattanásig feszült helyzet könnyen tettlegességig fajulhatott volna; amint az a felvételen is hallható, mindkét fél a másiktól várta az első ütést, ez a pofon azonban szerencsére nem csattant el. Olvasónk így írt az esetről:

Szeptember 23-án, délelőtt, 9:45-kor készült (a videó) a 49-es villamoson, Kelenföld felé haladva a Karolina út és a Szent Gellért-templom közötti szakaszon. Az benne az érdekes, hogy az utazással kapcsolatos tényeket – úgy tűnik – tisztázták (és mindegy, hogy kinek volt igaza), mégis az ellenőr képtelen az utast otthagyni és dolgára menni.

Az utast olyan módon és mértékben használja feldogozatlan érzelmei és indulatai levezetésére a villamos közönsége előtt, amiről egészen nyilvánvaló, hogy a feladat ellátásához semmi köze, és a foglalkozással, illetve az arra való alkalmassággal nem összeegyeztethető.

A jelenet nem az utazás jogszerűségéről szól, pedig egy normális ellenőrnek csak erre volna szabad szorítkoznia. Vagy hívja a rendőrséget vagy nem, de nem volna szabad hagynia, hogy a helyzet elfajuljon, hát még olajat is önteni a tűzre és tovább provokálni, verekedésre ösztönözni az utast.

A BKV-Figyelő megkeresésére a BKK szombaton az alábbi tájékoztatást adta:

A Budapesti Közlekedési Központ vizsgálatot indított azzal a sajtóban megjelent felvétellel kapcsolatban, amelyen egy utas és egy jegyellenőr vitája látható. A BKK mindig, minden körülmények között elvárja kollégáitól a kulturált és higgadt viselkedést, természetesen még akkor is, ha bizonyos helyzetekben nem az utasnak van igaza. A videófelvételen látható viselkedést elfogadhatatlannak tartjuk, a vizsgálat eredményéről annak lezárása után tájékoztatjuk a sajtót.

Ha tetszett a poszt, szavazz a BKV-Figyelőre itt, a Goldenblogon!