Vádat emeltek Toroczkai ellen

Ha Ásotthalom polgármesterét bűnösnek találják, akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik.

„A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség kényszerítés bűntettének kísérlete miatt vádat emelt azzal a férfival szemben, aki 2012. március 15-én a Budapest belvárosában található Bank Center épületénél összegyűlt tömeg vezetőjeként, az MTV székház közismert ostromára utaló fenyegetésekkel próbált meg a követelésének érvényt szerezni”- olvasható a Fővárosi Főügyészség keddi közleményében. Bár név szerint nem említik, az érintett személy Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom örökös vezetőségi tagja, Ásotthalom polgármestere.

A vádlott 2012. március 15-én, a hatóságok felé be nem jelentett, több mint 100 fős rendezvény vezetőjeként a Szabadság téren található Bank Center épületénél arra próbálta kényszeríteni az ott szolgálatban lévő biztonsági őröket, hogy azonnal intézkedjenek, hogy a nála lévő, több pontból álló petíciót a Nemzetközi Valutaalap (IMF) valamely vezető beosztású képviselője a helyszínen átvegye tőle.

Fotó: Berecz Valter

Az ügyészség emlékeztet, mindeközben a tömegben ismeretlenek petárdát robbantottak, valamint egy fáklyát is eldobtak. A helyszínre érkező rendőrök vetettek véget a rendbontásnak. 

„A fenti követelésének a vádlott az MTV székház korábbi, közismert ostromára utalással kívánt nyomatékot szerezni, miszerint ha a kérésének nem tesznek eleget, úgy a Bank Center épületénél is hasonló, erőszakos cselekményekre kerülhet sor” – írják.

Ha Toroczkait bűnösnek találják, akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik.