Koronás Darth Vader miatt nyomoz a rendőrség

Egy berlini magyar grafikus pólómintája verte ki a biztosítékot két jobbikos képviselőnél. Pintér Sándor belügyminiszterhez fordultak, aki eljárást kezdeményezett.
Kapcsolódó cikkek

Nemzeti jelkép megsértésének gyanúja miatt indult eljárás egy berlini magyar grafikus ellen, mert egyik pólóján Darth Vader viseli a Szent Koronát – írja a hvg.hu a parlament honlapjára hivatkozva. A pólón a Csillagok háborúja című film kezdősorát idézve a következő mondat olvasható még angolul: “Nem is olyan messzi galaxis”.

A ruhadarab kapcsán két jobbikos képviselő Sneider Tamás és Szilágyi György nyújtott be kérdést Pintér Sándor belügyminiszternek, amelyben azt kérdezik: “meddig lehet még büntetlenül gyalázni a Szent Koronát”. A képviselők azt is kifogásolják, hogy a budapesti Váci utcában vörös csillagos pólókat, sapkákat árulnak a turistáknak. A koronás Darth Vaderről egy webáruház fotóját mellékelték.

Pintér Sándor a válaszában közölte, a rendőrség minden ügyet kivizsgál, ahol a nemzeti jelképek megsértésének gyanúja felmerül, ezért a koronás póló ügyében most a VIII. kerületi rendőrkapitányság folytat eljárást.


Fotó: untuneall.com