Kamuszámlákkal 114 milliót zsebelt be a siófoki vállalkozó

Négy embert állítanak bíróság elé.

Vádat emelt az ügyészség egy siófoki cégvezető ellen, akinek összesen 15 cég nyújtott segítséget adócsaláshoz – közölte a Somogy Megyei Főügyészség hétfőn. Összesen négyen állnak bíróság elé, a vállalkozó és három társa.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott 2009 és 2012 között volt egy siófoki székhelyű kft. ügyvezetője. A vállalkozó könyvelésében valótlan tartalmú számlák szerepeltek, amelyeket felhasznált az áfabevallásához. A fiktív számlákat társai állították ki, az általuk vezetett főként tatabányai, illetve budapesti székhelyű 15 cég nevében. Összesen 114 millió forint vagyoni hátrányt okoztak ezzel a költségvetésnek.

Az ügyészség a társaságot különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett költségvetési csalás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével, valamint folytatólagosan elkövetett
számvitel rendje megsértésének bűntettével vádolja. Három érintett esetében végrehajtandó szabadságvesztést, negyedik társuk esetében pedig pénzbüntetés kiszabását indítványozták.