Fegyverarzenál a maffiafőnöknél

Egyelőre csak fegyverek, hamis papírok miatt kell felelnie a bűnszervezet feltételezett vezetőjének. Gigantikus csalási ügyét külön vizsgálják.

A férfi szarvaskői tartózkodási helyén és piliscsévi, álnéven bérelt ingatlanán rengeteg fegyvert és több hamisított közokiratot találtak. Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt a 46 éves férfi ellen lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, 5 rendbeli felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt. Az üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó gazdasági bűncselekmények miatt még nyomoznak, ettől az ügytől elkülönítették az engedély nélkül tartott lőfegyverekkel és a hamisított közokiratokkal kapcsolatos eljárást.

„Az ügyészi vád szerint a bűnszervezet vezetője szarvaskői és piliscsévi ingatlanain engedély nélkül tartott egy Winchester Magnum kaliberjelű golyós vadászfegyvert, egy 16/70 kaliberjelű sörétes vadászpuskát, egy 9 mm Flobert kaliberjelű, gyártási szám nélküli, hatlövetű forgópisztolyt, három különböző Long Rifle kaliberjelű kispuskát, távcsővel és hangtompítóval, két 4,5 mm kaliberjelű légpuskát, valamint 10.265 darab különböző kaliberű lőszert.” A vádlott 2012-ben – létező személy nevének és adatainak felhasználásával – hamisított közokiratokat (így személyazonosító okmányt, vezetői engedélyt, lakcímkártyát, társadalombiztosítási- valamint adókártyát) rendelt meg és készíttetett el saját céljaira, melyeket azóta magánál tartott. Az ügyészség a börtönbüntetés kiszabása mellett kérte, hogy a vádlottat határozott időre tiltsák el a közügyektől, kötelezzék az eddigi, csaknem félmillió forintnyi bűnügyi költség megfizetésére.

A külön vizsgált gazdasági bűncselekmény bekerült a tavalyi év legpofátlanabb csalásai közé. Egy közokirat-hamisítással induló vizsgálatnál szúrták ki a cégtemetőt. A bűnszervezet jellemzően sok alkalmazottat igénylő területen dolgozott. A cégek őrzés-védelemmel, takarítással, munkaerő-kölcsönzéssel, szállítmányozással foglalkoztak és több ezer munkavállalót alkalmaztak feketén. A nyomozás adócsalást, költségvetési csalást, csalást, sikkasztást, csődbűncselekményt és számvitel rendjének megsértése gyanúját tárta fel. Az is kiderült, hogy a szervezetben sorra buktattak be cégeket, ezek helyére nyomban új társaságok léptek, amelyek szintén rövid időn belül eltűntek.  A NAV 51 cégnél több mint 443 millió forint adóhiányt állapított meg. Házkutatásokat végeztek, vagyontárgyakat és bűnjeleket foglaltak le, 23 személyt őrizetbe vettek és csaknem 200 bankszámlát zároltak.