Négy brutális diáklány “csicskáztatott” egy ötödiket

Szidalmazták, hajánál fogva rángatták és többször megütötték 16 éves társukat. Tettükre érdemi magyarázatot nem adtak.

Társukat csicskáztatta és bántalmazta négy lány egy szegedi iskolában. A rendőrség csoportosan elkövetett garázdaság megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a támadókat. Tettükre érdemi magyarázatot nem adtak. A rendőrség január 21-én kapott bejelentést arról, hogy négy diáklány bántalmazta társukat az iskola mellékhelyiségében.

A nyomozás adatai szerint a 18 éves gyanúsított három 15 éves társával támadt a 16 éves sértettre, “szidalmazták, hajánál fogva rángatták, és többször megütötték. A földre kerülő lányt megfenyegették, hogy megölik, amennyiben eljár a szája. A fenyegetés nyomatékaként a fejét a WC falába is beverték. A diák 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett” – írta a rendőrség, amely lezárta a nyomozást, az ügy iratait vádemelési javaslattal az ügyészségnek megküldte.

Az iskolai terror

Az iskolai terrort korábban a szocializáció részének tekintették (Ottlik Géza az Iskola a határon című regényében is a felnövés részeként jellemzi a kőszegi alreáliskolában történteket), angol nyelvterületen 1693 előtt még a kifejezés (bully) sem létezett.

Ahol közösség és csoportok vannak, ott hierarchia is van, vannak irányítók/parancsolók, van a követő tömeg, és vannak azok, akik túl okosak/túl buták, túl ügyetlenek, más bőrszínűek, szóval mások (de akár csak a legkisebb mértékben is), és ezért a többség hatalmának céltáblái lesznek. Őket terrorizálják – és ennek a felnőtt korra is kiterjedő következményei lehetnek: mentális problémák (hangokat hallanak a fejükben, üldözési téveszmék gyötrik őket) visszahúzódó magatartás, gyanakvás, bosszúgondolatok (olykor a tett is).

A szülőnek figyelni kell a gyanús jelekre, és nem szabad pár tanáccsal letudni a dolgot („Üss vissza!”, „Szólj a tanárnak!” stb.), hanem a pedagógusokkal és a pszichológusokkal karöltve kell megoldást találni.

Jelenségek, melyek mögött eltitkolt iskolai terrorizálás állhat:
– A gyerek nem akar iskolába menni (megkülönböztethető a szokásos lustaságtól, illetve az iskolába járás kiváltotta konkrét rettegéstől)
– Rossz a gyerek közérzete, gyakorta fáj a feje
– Ingerlékenység (előfordul, hogy a terrorizált gyerek lefelé kompenzál, kisebbeken bosszulja meg az őt ért terrort)
– Szorongásos tünetei vannak
– Agresszió a szülők, családtagok ellen (védekezés, úgy érzi, nem védik meg)
– Ágybavizelés (komoly trauma jele)
– Alvászavarok (nem mer-tud aludni)
– Személyes tárgyai megsérülnek, eltörnek, és nem tud rá elfogadható magyarázattal szolgálni, esetleg titkolja, dugdossa őket.

Címkék: iskolai erőszak