Felmentették a Prisztás-gyilkosság egyik vádlottját

Az utolsó szó jogán mindhárom érintett ártatlanságát hangoztatta, Portik például nehéz gyermekkoráról mesélt, így próbált hatni a bíróságra.

Tizenegy év fegyházra ítélte Portik Tamást felbújtóként elkövetett minősített emberölés miatt a Prisztás-gyilkosság ügyében a Fővárosi Törvényszék első fokon. A másodrendű vádlott tettesként 10 évet kapott, a harmadrendű vádlottat viszont  felmentették.

Az elsőrendű vádlott, Portik Tamás, néhány perces felszólalása nagy részében nehéz gyermekkoráról beszélt, majd arról gyózködte a bíróságot, nem követett el gyilkosságot, a nyomozást nem akadályozta, mindig következetesen nyilatkozott, a vádak megalapozatlanok, feltételezésekre épülnek. A másodrendű vádlott szintén tagadta bűnösségét, és felmentését kérte. Kiemelte, hogy nem is ismerte az áldozatot, és soha nem járt a tetthelyen. A harmadrendű vádlott pedig az utolsó szó jogán azt mondta: nem érzi magát bűnösnek, majd részvétét nyilvánította az áldozat családtagjainak.

A vádirat szerint az alvilági körökben nevet kivívó Portik1996-ban keveredett vitába keveredett egy kölcsönügylet miatt a budapesti éjszakai élet másik meghatározó alakjával, Prisztás Józseffel, és elhatározta, hogy megöleti őt.
Az ügyészség szerint a férfit ismerőse – egyben vádlott-társa – csalta a III. kerületi Ladik utcába 1996. november 1-jén, ahol a vállalkozó testőre, pisztollyal fejbe lőtte. A Prisztást tőrbecsaló férfit mentette most fel a törvényszék.