Tizenöt éves fiú ölt Borsodban

A tinédzser két doboz cigarettáért ölte meg azt a férfit, aki többször munkát adott neki. Csaknem fél órán át rugdosta, ütötte a földön fekvő embert, egészen addig, míg áldozata bele nem halt sérüléseibe.

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt állhat hamarosan bíróság elé az a 15 éves fiú, aki tavaly februárban megölte munkaadóját a Borsod- Abaúj-Zemplén megyei Gagybátorban – tudtuk meg a megyei főügyészségtől szerdán.  A gyilkos kora miatt maximum tíz évet kaphat.

A rendőrség korábban szűkszavúan nyilatkozott az esetről, csak annyit lehetett tudni, hogy az 53 éves férfit otthonában verték halálra, illetve, hogy a tettest rövid időn belül elfogták. Az ügyészség tájékoztatásából azonban kiderültek a részletek, így az is, hogy a támadó szinte még gyerek,

A vádirat szerint a fiú Alsózsolcán élt, egy gyermekotthonban, ám februárban megszökött, rokonaihoz ment Gagybátorba, így találkozott későbbi munkaadójával, aki alkalmanként feladatokkal látta el és fizetett is azok elvégzéséért.

A fiatal február 8-án, este 9 óra körül jelent meg a férfi házában, mert pénzt akart szerezni tőle. Amint áldozata kilépett az ajtón, ököllel esett neki és csaknem fél órán keresztül nagy erővel ütötte és rugdosta a földön fekvő embert, aki komoly fájdalmak közepette halt bele sérüléseibe.

A fiú ezután felforgatta a lakást, értékek után kutatott.  Néhány használati tárgyat pakolt egy szatyorba, ám az összekészített csomagot végül nem vitt el, mindössze két doboz cigarettával távozott.

Az ügyészség azért küzd, hogy a tettes fiatalkorúak börtönébe kerüljön. A tárgyalást a kamasz előzetes letartóztatásban várja.

Gyermekotthonok – mennyire hatékonyak?

Sok gyereknek a gyermekotthon egyáltalán nem nyújt megoldást, nem segíti őket a társadalomba illeszkedésben, hacsak a bűnözést és az alvilágot nem tekintjük társadalomnak…

A lányok sorsa sem jobb: A “rossz szülőktől”, rossz családi körülményekből szabadított lányok a gyermekotthonokban gyakran kötnek ki stricik karmai között, akik gondosan olyan helyre viszik őket strichelni, ahol már nem illetékes a gyermekotthonhoz kapcsolódó helyi ifjúságvédelmi hatóság. 8-10 ezre fizet egy kuncsaft, és egy este akár 10 menet is lemegy. A stricik érzelmi manipulációval és ingyendroggal kötik magukhoz a lányokat. Az első prostitúciós élmény még afféle kihívás, csíny, aztán lassan elfogy a barátság és a szelídség, jönnek a pofonok és a drogfüggőség. A stricik ellen nehéz fellépni,mert a jogszabály szerint a 14. életévét betöltött személy, ha a beleegyezésével történik, élhet szexuális életet (és ilyenkor muszáj azt mondaniuk, önszántukból teszik). A striciket ritkán zárják el, nincs előzetes letartóztatás. A gyermekvédelmi törvény elavult, a gyermekvédelem forrásai és eszközei nem elegendőek – elég csak a szigetszentmiklósi esetre gondolni. Vajon melyik párt, kormány fog ezen a helyzeten változtatni?