“Az volt a lényeg, hogy én vagyok a hülye”

Babakocsival az elsőajtós járatokra nemcsak az első ajtón, hanem “az esélyegyenlőség szempontjainak megfelelően kijelölt” ajtón is fel

Babakocsival az elsőajtós járatokra nemcsak az első ajtón, hanem “az esélyegyenlőség szempontjainak megfelelően kijelölt” ajtón is fel lehet szállni – legalábbis így tudta Zsuzsa. Jól tudta, de a 74A troli vezetője mindvégig ragaszkodott a saját – téves – álláspontjához.

2014. január 14-én este arra vetemedtem, hogy a BKV-járművekért rajongó, 2 éves gyermekemmel trolizok egy kicsit. Megérkezett a 74A trolibusz a Kassai téri megállóba, ahol esze ágában nem volt kinyitni a középső ajtót, pedig tudtommal babakocsival nem vagyok köteles az első ajtón felszállni.

Illusztráció: Banovec Zoltán

Így tehát kénytelen voltam az első ajtón felszállni babakocsistul, és mivel jöttek mögöttem, így kicsit beljebb húzódtam, nagyon nem sikerült, mivel babakocsink szélesebb a busz folyosójánál. Elővettem a jegytömböt a kabátzsebemből, kerestem a lyukasztót, közben közöltem a mögöttem állóval, hogy ne haragudjon, de mivel a sofőr nem nyitotta ki a középső ajtókat, kénytelen voltam itt felszállni, így nem tudom beljebb engedni, hogy leülhessen, mert túl széles a kocsi.

Mire a sofőr kinézett az ablakán, és kioktatott, hogy megtanulhatnám az elsőajtós felszállás rendjét, ami a következő: ő kinyitja az első ajtót, ahol én vagy felszállok babakocsistul és megmutatom a jegyet, majd leszállok babakocsistul és kinyitja nekem a középső ajtót, vagy azt is választhatom, hogy a gyereket kocsistul lenn hagyom a járdán és úgy teszem ugyanezt.

Ezen már a körülöttünk álló utasok is kezdtek felháborodni, én jeleztem a sofőrnek, hogy nem ezt olvastam a honlapon, amire elég paraszt stílusban reagált sofőrünk, pontosan idézni nem tudom, de nagyjából az volt a lényeg, hogy én vagyok a hülye.

Eléggé felhúzott, így nem bírtam ki a Csáktornya parki végállomáson, hogy ne mutassam meg neki okostelefonon a BKV oldalán talált feliratot, mely szerint babakocsisok és kerekesszékesek a középső ajtót is használhatják, és megkérdeztem, hogy a kerekesszékesnek is fel kell-e szállni előbb az első ajtón ahhoz, hogy utána kinyissa neki a középsőt.

Közölte, hogy nyilván nem, de ne neki pampogjak, menjek be az irodába, és kérdezzem meg a kollégáit, hogy ez a felsőbb utasítás, ő mindent jól csinált. Bementem az irodába, ahol a kollégák közölték, hogy nekem van igazam, amit közöltem is a sofőrrel, aki csak pampogott tovább. Elfelejtett elnézést kérni. Felháborítónak tartom, hogy ennyire semmi toleranciát nem képesek gyakorolni a gyerekek és a kismamák felé.