Hadbíróság elé állították, mert megmentett egy vemhes macskát

Parancsmegtagadással vádolják az olasz egészségügyi tisztet, akár egy évet is kaphat.
Kapcsolódó cikkek

Hadbíróság elé állítják az olasz hadsereg volt hadnagyát, a 39 éves Barbara Balanzoni egészségügyi tisztet, mert megszegett egy írásbeli parancsot azért, hogy egy vemhes macska életét megmentse – írja a katonai ügyészség jelentése alapján a The Independent.

Barbara Balanzoni a koszovói NATO bázison teljesített szolgálatot. Egyértelmű parancs volt érvényben, hogy a katonák nem közelíthetnek meg, és nem hagyhatják, hogy megközelítse őket kóbor-, vad-, vagy bármilyen gazdátlan állat az „Olasz Falunak” nevezett létesítmény közelében.

„Sok macska volt a tábor körül, akik technikailag kóbor állatoknak számítottak, de a mivel a katonák gondoskodtak róluk, valójában a bázishoz tartoztak”- nyilatkozta a 2012, májusában történtek kapcsán az ex-katona.

Egyenruhában (fotó: Facebook)

„Aznap katonák hívták a gyengélkedőt, hogy az Agatha nevű macska nagyon nyugtalanító hangokat ad ki. Mivel a rangidős tiszt éppen Olaszországban volt, és a szabályzatban az áll, hogy az ő távollétében, az egészségügyi tiszt haladéktalanul beavatkozhat, fel sem merülhet, hogy megtagadtam a parancsot” – tette hozzá. „Figyelemmel kísértem a szülést, és az utolsó cicával komplikációk merültek fel, ha nem avatkozok közbe, biztosan meghalt volna Agathával együtt. Akkor nem lett volna, aki a többi újszülöttet táplálja, és persze az egész bázist fertőtleníteni kellett volna. Ha pedig a többi cica is éhen pusztul, az további egészségügyi kockázatot is jelentett volna.”

Már civilben (fotó: Facebook)

Az ügyészség álláspontja pedig az, hogy Barbara Balanzoni így is egészségügyi kockázatot okozott, mert a beavatkozás közben, Agatha megkarmolta a kezét. Bár a hadnagy szerint a kis karcolás miatt feleslegesen, de egy németországi kórházba szállították, hogy veszettség elleni vakcinát adjanak be neki.

Barbara Balanzoni azóta leszerelt, jelenleg egy toszkán klinikán dolgozik aneszteziológusként. Ha a katonai bíróság bűnösnek találja, akár egy év börtönbüntetést is kaphat. Az egyik legnagyobb olasz állatvédő szervezet, az Ente Nazionale Protezione Animali online petíciót hozott létre, hogy támogassák a nőt, eddig több mint tízezer aláírás gyűlt össze.