Zajongásért akár hét év börtönt is kaphat egy zongorista

Szomszédja jelentette fel, mert az állandó gyakorlás pszichés sérüléseket okozott neki.
Kapcsolódó cikkek

Szorgalma miatt áll bíróság előtt egy fiatal lány szüleivel együtt az észak-spanyolországi Girona városban. Laia M. profi zongoristát a szomszédja jelentette fel, mert állítása szerint 2003 és 2007 között a lány heti öt napon át, napi nyolc órát gyakorolt, ami neki pszichés sérüléseket okozott, s végül el is kellett költöznie a lakásából – írja az El País című lap tudósítására hivatkozva a The Local.

A zongoraszó olyan súlyos, éveken át tartó stresszt okozott, hogy az állandó szorongástól néha a karját sem bírja mozdítani – mondja az ügyészség Sonia B.-ről, a feljelentő szomszédról. Ha a bíró neki ad majd igazat, a Laia és szülei akár 6 év börtönbüntetést is kaphatnak, egészségre ártalmas akusztikai környezetszennyezésért, illetve még másfél évet a pszichikai tünetek előidézéséért.

A bíróság épülete Gironaban (forrás: Google Street View)

 

A család ügyvédei abszurdnak tartják a vádakat. Szerintük, bár Laia valóban sokat gyakorolt, heti 40 órát azért sosem. Ráadásul az első panaszra hangszigetelték a szobát, melyben a zongora áll, illetve magát a hangszert is próbálták halkítani, Laia pedig, amikor csak tehette, máshol gyakorolt. Laia és szülei egyszerűen nem hiszik el, hogy bármilyen büntetést kaphatnak.