Csoda, hogy túlélték a magyar túszok

Embertelen körülmények között tartották fogva 8 hónapon át a két férfit az emberrablók Szíriában.

Több helyen tartották fogva Szíriában a két elrabolt magyart, olyan helyen őrizték őket, ahol a túlélési esélyük szinte nulla volt – mondta Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. 2012 június 6-ától 2013. január 23. között egy szigeten tartották fogva őket. Napjaik egy 9-szer 3 méteres, földbe vájt gödörbe helyezett ketrecben teltek.

A két magyar – egy mérnök és egy villanyszerelő – a magyar olajipari vállalat telephelyén dolgozott, és az ide éppen betörő rablók rájuk találva úgy döntöttek, magukkal viszik őket.


Fotó: MTI / Kovács Tamás

A két magyart a szíriai–iraki határtérségben, 12 helyen, mindvégig fegyveresek őrizetében tartották – közölte. Gondoltak ugyan a szökésre, de szerencséjükre soha nem hagyták el az emberrablók védett bázisát. A “szabadlevegőn” ugyanis minden bizonnyal néhány órán belül megölték volna őket.

Egyszer fent, másszor lent

A TEK főigazgatója közölte: többször előfordult, hogy verték a őket, a történtek nyomai máig látszanak rajtuk, nincsenek jó fizikai és mentális állapotban. A TEK felajánlotta nekik szakpszichológusainak segítségét. Úgy fogalmazott, az, hogy 12 “állomás” volt a magyarok elrablása és kiszabadulása között, azaz időközben más-más csoporthoz kerültek, nehezítette a TEK dolgát. “Volt, amikor nagyon rosszul álltunk ebben az ügyben” – fogalmazott Hajdu János. Ezt azzal magyarázta, hogy nem volt információjuk a magyarokról, és előfordult, hogy halálukról szóló híreket is kaptak. Összesen három videót és egy esetben képet juttattak el hozzájuk a fogva tartók, hogy bizonyítsák, még élnek a túszok – jegyezte meg.

A követelt milliók elolvadtak

Hajdu János elmondta, eleinte 10 millió eurót követeltek a fogva tartók, ez az összeg folyamatosan csökkent, míg végül váltságdíj fizetése nélkül hozták haza a két magyart. Megjegyezte, hogy a túszokat foglalkoztató cég az elmúlt 14 hónap alatt végig biztosította a fizetésüket, így segítették anyagilag a családjaikat.

Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a szíriai telephelyen, ahonnan elrabolták a magyarokat, értékes nyersanyagok és alkatrészek voltak. A rablók már korábban kinézték maguknak a helyet. Nem a magyarok elrablása volt a céljuk, de amikor megtalálták őket, úgy gondolták, a szíriai helyzetre tekintettel célszerű magukkal vinni a két európait, túsznak – mondta.

A magyarok nem tudták, hogy segítenek-e rajtuk

Tavaly május 23-án kapták az első videót, amely bizonyította, hogy a túszok életben vannak és egészségesek. A két magyarral közvetlenül csak két héttel a kiszabadulásuk előtt sikerült beszélniük – fűzte hozzá. Úgy látja, az ellenzéki oldalon is többen elítélték az emberrablásokat, ami hozzájárult ahhoz, hogy a túszok fogva tartási körülményei javultak, a pénzügyi követelések egyre csökkentek, majd a fogva tartók felismerték, nincs szükségük a magyarokra, mert nem tudnak politikai tőkét kovácsolni a helyzetből. A TEK korábban azt közölte, a két férfit – akiket csak Lászlóként és Bélaként említettek – a munkahelyükről rabolta el 17 fegyveres. A telephely, ahol dolgoztak, Szíria keleti részén, Deir-ez-Zor várostól 17 kilométerre északkeletre található. A két elrabolt férfi múlt pénteken érkezett haza Magyarországra.

Nem csak az újságírók érdeklődtek

Az újságírókon kívül több mint tíz ország nagykövetsége is képviseltette magát a sajtótájékoztatón. Ott voltak például a spanyolok, a franciák és a törökök, de még a jápánok is. Utóbbi férfi például a Hír24-nek azt mondta, hogy korábban egy túsztárgyaló csoport tagja volt. “Japánt érdekli, mi történne állampolgáraival, ha esetleg elrabolnák őket, és a TEK segítségére szorulnak. Tehát, hogy mire számíthatnak: milyen technikai eszközök, milyen tárgyalási technikák vannak a magyarok birtokában – mondta, majd mosolyogva hozzátette: még több titkos dologra is kíváncsi lett volna annál, ami hétfőn délelőtt elhangzott a sajtótájékoztatón.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!