Csúnyán átvertek több száz magyar munkást

Dolgoztak, nem is keveset, csak éppen pénzt nem kaptak érte.

A jászkíséri pár Németország egyik legnagyobb húsüzemébe szervezett munkát, óránként 9 eurós fizetést ígértek – írja a Népszava. Az első turnus  novemberben indult a jobb élet reményében Hamburgba, ám a hivatalos szerződés és a bér elmaradt, vagy csak minimális pénzt kaptak. Napi 10-12 órát dolgoznak, olykor még hétvégén is, haza sem akarták engedni őket. A pár körülbelül négyszáz magyart vezethetett meg mostanáig, ennek ellenére a károsultak egyelőre nem mernek feljelentést tenni. Nagyjából százan még mindig ott vannak.

A lap úgy tudja, a pár férfitagja novemberben ment ki az első csoporttal, a többi magyarhoz hasonló álmokkal, ám néhány hónappal később már ő foglalkozott a toborzással, hirdetéseket adott fel. Párja feladata, hogy a dolgozókat „felügyelje”.

A több szakmai díjjal kitüntetett Schwarz Cranz húsfeldolgozó nem alkalmaz magyarokat, ám a csomagoló részleget alvállalkozóknak adták ki. Itt van rájuk szükség. Állítólag sok dolgozót megfenyegettek, ők azok, akik „túl sokat láttak”, tudják, mi folyik az üzemben. „Aki mindezt látta, már vegetáriánus”- mondta egyikük.

Több károsult is úgy becsüli, fejenként legalább ezer euróval tartoznak a munkájukért. A napilap felkereste a hamburgi céget, egyebek mellett arra a kérdésre szerettek volna választ kapni, tudnak-e a magyarokat érintő botrányos visszaélésekről. Választ egyelőre nem kaptak.