Színésztoborzó Ózdon, csak bátraknak

L. Attila a hetvenes években „próba közben" megfojtott egy fiatal lányt. A kilencvenes években temetőbe csalt lányokat. 2008-ban pedig álnéven keresett színésztársakat.

„JELENTKEZZ A TOXINHÁZ SZÍNITANODÁJÁBA! TANODÁNK MINDENT ELKÖVET, HOGY SZAKÍTSON A HAGYOMÁNYOS, NEM IGAZÁN HATÁSOS SZÍNÉSZKÉPZÉSSEL! CÉLUNK EGY MERŐBEN ÚJ GONDOLKODÁSÚ ÉS TEHETSÉGŰ SZÍNÉSZ GENERÁCIÓ KINEVELÉSE!”

Ez olvasható abban a hirdetményben, melyet az ózdi fojtogató néven elhíresült, önjelölt színjátszó-rendező, L. Attila írt weboldalára, melyre a Blikk egyik olvasója hívta fel a lap figyelmét.

Az amatőr színjátszó csoport vezetője akkor alapozta meg rossz hírét, amikor 1978-ban egy szituációs gyakorlat közben megfojtotta egyik színészpalántáját, S. Erikát.

L. egyébként nem titkolja, hogy korábban meggyűlt a baja a törvénnyel. Ezt írja weboldalán:

„Biztos, hogy mond számodra valamit a nevem, s abban is biztos vagyok, hogy rengeteg negatív hír ugrik emlékezetedbe… Semmi gond. Ha már beléptél ide, lehetőséged adódik megváltoztatni véleményedet, mint ahogy megteheted azt is, hogy rögtön elhagyod oldalamat. Minden attól függ, milyen szándék vezérelte látogatásodat.”

Jelenet közben halt meg

L. Attila a hetvenes évek végén arról híresült el, hogy magát színházi rendezőnek beállítva – jelenetek elpróbálásának ürügyén – megfojtott egy fiatal lányt. A férfit tettéért akkor tíz évre ítélték.

Forrás: szineszkepzes.ucoz.hu

Később, a kilencvenes évek végén két tizenéves lányt az ózdi temetőbe csalt, azt állítva, hogy egy filmforgatáshoz keres szereplőket. A szereplőket a férfi annak alapján akarta kiválogatni, hogy melyikük milyen hitelesen mutatja be azt, mit él át egy megtámadott áldozat, amikor fojtogatni kezdik. Az egyik lány a próba közben viszont úgy találta, barátnőjét már nemcsak színleg, hanem valóságosan is fojtogatja a férfi, ezért elmenekült a temetőből. Mire a rendőrök a helyszínre érkeztek, L. Attila és a másik lány már befejezte “a jelenet” próbálását.

A Sztanyiszlavszkij-módszert igencsak mereven, kompromisszum nélkül alkalmazó állítólagos színésztanár ellen emberölés kísérlete miatt indult eljárás, de az ügyészség végül szabadlábra helyezte, a vádat kétrendbeli aljas okból elkövetett testi sértésnek minősítette. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság ezt a vádat sem tartotta megalapozottnak, és bűncselekmény hiányában felmentette.

D. lett, virtuálisan rendezett

2008-ban már D. Attila néven mutatkozott be. Az FN tudósítása szerint a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője akkor elmondta: hogy a jövendő színészpalántáknak a „rendező” számítógépes üzenetküldő programon keresztül ad utasításokat, amelyekben rendszerint erőszakos szituáció eljátszását kéri. Így például azt, hogy mutassák be, a megcsalt férj miként fojtogatja a feleségét.