Árvíz – járhatatlan utak Vas megyében

Az utakat a megáradt folyók és patakok, valamint a belvíz miatt nem lehet használni.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője azt mondta, hogy nem lehet közlekedni a Molnaszecsőd és Katafa, a Csákánydoroszló és Halogy, a Csákánydoroszló és Kemestaródfa, a Csörötnek és Rönök, a Csörötnek és Vasszentmihály, a Pinkamidszent és a határátkelőhely, a Felsőmarác és Csákánydoroszló, a Csákánydoroszló és az államhatár közti alsórendű utak egy-egy szakaszán, ahol teljes útzár van érvényben.

Félpályás útlezárásra kell számítani az Ostffyasszonyfa és Csönge, a Kenyeri és Vönöck között, valamint Ostffyasszonyfa és Bögöt belterületén egy szakaszon, Vasasszonyfa és Nárai belterületén pedig útszűkület nehezíti a közlekedést.

Már apad a Rába

Szentgotthárdnál és Csörötneken szerda hajnalban tetőzött, és azóta már apad a Rába, Körmendnél viszont harmadfokú az árvízvédelmi készültség – közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a katasztrófavédelem és a vízügy szakemberei átcsoportosították a rendelkezésre álló erőket és eszközöket Körmend térségébe. Az Őrség Mentőcsoport mint területi polgári védelmi szervezet védekezési feladatokat hajt végre, kedd este Magyarlakon, Szakonyfaluban lakóházat védtek meg a víztől, Szentgotthárdon pedig megerősítették az önkormányzati védműveket. Jelenleg is dolgoznak Csörötneken, Körmendnél pedig, a 86-os főút mellett homokzsákokat töltenek és szivattyúznak. Szivattyúznak a tűzoltók Sorkifaludban is, a szombathelyi katasztrófavédelmi kirendeltség pedig ezer homokzsákot szállít Rum, Zsennye és Rábatöttös térségébe.

Harmadfokú készültség a Kis-Balatonnál

Harmadfokúra emelték a belvízvédelmi készültséget a Kis-Balaton térségében, mivel az átemelt vízmennyiség meghaladta az előírt határértéket, valamint az olvadás és a csapadék együttes hatása miatt nőtt az elöntött területek nagysága. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Zala alsó szakaszán a bárándi, a búberki és a mekenyi szivattyútelepen kedd délután rendelt el harmadfokú belvízvédelmi készültséget.

A térségben található kilenc szivattyútelep folyamatosan üzemel, a mélyebben fekvő területekről naponta 300 ezer köbméter vizet szivattyúznak át. A belvíz lakott területeket nem veszélyeztet, de Zalaapáti környékén a mezőgazdasági területeket, szántókat, legelőket, erdőket elöntötte. A belvíz a Nagykanizsa-Budapest vasútvonalat is érinti: Sávoly és Főnyed térségében emelkedik a vízszint, ezért a vasúti töltés védelme miatt ezen a szakaszon is folyamatosan szivattyúzni kell.

Emelkedik a Mura vízszintje

Folyamatosan emelkedik a Mura vízszintje. A nagyobb vízutánpótlást Ausztriából és Szlovéniából várják. A magyarországi szakaszon a folyóba ömlő kisebb vízfolyásokon, patakokon az árhullám az éjszaka tetőzött, reggelre már lassú apadást tapasztaltak.

A Zala folyó a legmagasabban mért árvíz szint alatt egy méterrel szerda délelőtt tetőzött Zalaegerszegnél. Megelőző védekezésként a kritikus pontokon homokzsákolás és szivattyúzás zajlik. A folyó Zalaegerszeg alatti szakaszán lassú vízszintemelkedés tapasztalható, de nincs szükség védekezésre, mert a természetes árterületen eloszlik a víz, Kehidakustány és Zalacsány térségében azonban csütörtök reggelig lassú vízszintemelkedéssel kell számítani.

A következő napokban – a Mura kivételével – lassú apadásra számítanak.

Címkék: árvízbelvíz