Megjelent a folyékony kokain Magyarországon

Új útvonalakat és új módszereket próbálgatnak a drogcsempészek. Az eddig jórészt csak az amerikai kontinensen ismert folyékony kokain is megjelent a közelmúltban Magyarország határain - írja a csütörtöki Magyar Nemzet.

A csempészek új megoldással próbálják kijátszani a hatóságok figyelmét. A módszer lényege, hogy a kábítószert – rendszerint a kokaint – cseppfolyósítják, különböző folyadékokkal összekeverik, s így próbálják meg áthozni a határon. Ha a szállítmány célba ér, a folyadékot eltávolítják, a drog így visszanyeri eredeti, por formáját. Legutóbb így egy autó ablakmosófolyadék-tartályába rejtettek el drogot a csempészek.

Az is előfordul, hogy a cseppfolyós kábítószert saját testükben viszik át egyik országból a másikba a csempészek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a napilappal. Ezt a módszert nehéz kiszúrni, ugyanis a röntgen a folyadékot nem mutatja ki, szemben a por alakú drogot tartalmazó kapszulákkal.

A cikkből kiderül az is, hogy a herion iránti kereslett az utóbbi években csökkent idehaza, ezért a bűnözői csoportok egy része kokainra váltott. A legnagyobb változást azonban a marihuána kereskedelmében tapasztalták a nyomozók. Míg a kilencvenes években még Hollandiából érkezett az anyag, addig manapság Csehország, Bulgária és a Balkán irányából jönnek a szállítmányok.