Bőven adott munkát a hó a tűzoltóknak

Csaknem negyven ember életét mentették meg.

A téli időjárás miatt az ország számos pontján szükség volt a katasztrófavédelem, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek szakembereinek a segítségére kedden.

Jelenleg tizenhárom megye területén van hó, amelynek vastagsága Vas megyében néhol eléri a 10 centimétert. Kedden a legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 12 fokot Heves és Pest megyében mérték, de szinte az egész országban fagypont alatt maradt a hőmérséklet.

A mostoha időjárás következményeitől összesen 39 embert kellett megmenteni, hatukat kihűlés fenyegetett. Voltak, akik a csúszós járdákon, közutakon és egyéb balesetekben szereztek különböző sérüléseket, 18-an jártak így, míg négy embert szén-monoxid-mérgezés gyanújával vittek kórházba.

Az OKF – ahogy azt már sokszor megtette – most is arra kér mindenkit, ha közterületen a kihűlésnek kitett személyt látnak, haladéktalanul értesítsék a karitatív és civilszervezeteket. Figyelmeztetnek: a környezetünkben élő, magukat csak nehezen ellátni képes emberekre is különösen oda kell figyelni ilyenkor, mert ők még nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Aki útnak indul, tartsa szem előtt, hogy az útra, járdára hulló csapadék az éjszaka megfagy, ezért a hajnali és reggeli órákban óvatosan közlekedjenek, hiszen egy kis körültekintéssel a balesetek jelentős része megelőzhető.

A hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők, a polgárőrség és a karitatív szervezetek tegnap összesen 650 szakemberrel és 404 eszközzel vettek részt a munkálatokban.

Szerda délelőtt bőven akad tennivaló, a hókotrók gőzerővel dolgoznak, jelenleg 250 gép járja az utakat és a Közútkezelő 600 embere igyekszik megtisztítani az utakat. A társaság mind a 78 üzemmérnökségén II. fokú a téli tisztántartási készenlét. Már csak a Tiszántúlon és az északkeleti országrészben esik a hó, hószállingózást jelentettek Tatabánya, Harkány, Cegléd és Kiskőrös térségéből. Országszerte azonban több térségben is még téliesek az útviszonyok mind a főutakon, mind a mellékutakon.