Romlott halat tálaltak a Ceausescu-palotában

A vendégek tízezer forintot fizettek a romlott halért és a kukacos mogyoróért. A pincérek elmenekültek a haragos vendégsereg elől.

Botrányba fulladt a szilveszteri vacsora a dél-romániai Podariban, ahol több mint hatszáz fős társaság maradt éhen, miután csak romlott halat és kukacos mogyorót kapott – közölték szerdán a román hírportálok. A 150 lejes (mintegy tízezer forintos) menüben sertés- és pulykasült, valamint desszert is szerepelt, de – a vendégek szerint – a pincérek csak az ehetetlenül büdös halat szolgálták fel, majd a növekvő elégedetlenség láttán elmenekültek.

Állítólag a többi fogáshoz alapanyag sem volt a konyhán, a vendéglő tulajdonosa pedig eltűnt: azóta telefonon sem lehet elérni. A vállalkozóbb szellemű vendégek átkutatták a hűtőszekrényeket, majd megsütöttek maguknak mindent, amit még találtak. A szilveszteri vacsora árába foglalt korlátlan italfogyasztás is – a vendégek többsége számára – átverésnek bizonyult, mert már az első órában elfogyott az összes szeszes ital. A rendőrség szerint személyi sérülés nem történt, a vendégek csak néhány tányéron álltak bosszút az elrontott mulatságért.

A fogyasztóvédelmi felügyelők azt állították: nem sikerült mintákat venniük, mert sem romlott, sem fogyasztásra alkalmas étel nem maradt a helyszínen. Nem kizárt azonban, hogy a sajátos szilveszteri menüt a tulajdonos a Ceausescu-nosztalgiára építő marketingfogásnak szánta. Az olténiai faluban fekvő, csaknem hathektáros vendéglátó komplexumot ugyanis RSR Palotának hívják (RSR az egykori Románia Szocialista Köztársaság román rövidítése), és azzal reklámozza magát, hogy felépítette „Nicolae Ceausescu elvtárs szülőházának pontos mását”. Az RSR Palota honlapja szerint minden körülmény adott ahhoz, hogy a vendégek megismerjék: mit jelentett Romániában a kommunizmus négy évtizede.

Címkék: ceaucescu