Ötven kutyakölyköt zsúfolt egy autóba

Harmincmillió forintos bírságot szabtak ki Zalában egy olasz férfira, aki több mint félszáz kiskutyát akart egy személyautóban Olaszországba vinni.

A szállítmányra még szeptember közepén találtak rá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai az M70-es autóúton. Az olasz férfi által vezetett egyterű személygépkocsiban összezsúfolva 58 kölyökkutyára bukkantak, ezért értesítették az állatvédelmi hatóságot, amelynél a napokban készült el a bírságolási határozat – mondta el Boncz Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának igazgatója.

A túlzsúfolt, szennyezett ketrecekben megfelelő táplálás és itatás nélkül szállították az ebeket, amelyek között kistestű mopszok, tacskók, csivavák, többféle közepes termetűre növő terrierfajta, valamint nagytestű akita kölykök voltak. A kutyák közül több még nem érte el a nyolchetes kort, vagyis az állatvédelmi jogszabályok szerint még el sem lehetett volna választani őket az anyjuktól. Kiszáradás miatt néhány el is pusztult a székesfehérvári menhelyre szállításuk közben.

A sofőrnek nem volt képzettsége a hasonló szállítmányok fuvarozására, autójának pedig szintén nem volt engedélye ilyesfajta fuvarra. Csupán kilenc négylábúnak volt magyar állatútlevele, közülük is csak néhány volt azonosítható.

A hatóság végül 30 millió forintos állatvédelmi bírságot vetett ki az állatkínzás gyanúját is felvető szabálytalanságok miatt az olasz férfira.