Leváltották a Portik-ügy főnyomozóját

A rendőrök szerint furcsa dolog ez, az meg még inkább, hogy az illetőnek a rendőrségtől is távoznia kell.

Tasnádi Pétert is kihallgatták tanúként a Nemzeti Nyomozó Irodán a kilencvenes években történt több emberölési ügy felbujtásával gyanúsított Portik Tamás ügyében – értesült a hvg.hu. Tasnádi ügyvédje, Tuza Péter „nem tud erről”, igaz, jelenléte nem is törvényi kötelezettség ilyenkor. A lap azt is tudni véli, hogy leváltották a Portik elleni nyomozás vezetőjét, akinek még a rendőrségtől is távoznia kellett.

A lap érdeklődésére az ORFK kommunkációs szolgálata csak annyit közölt, nem nyilatkoznak, mert ez „személyzeti kérdés”. Mivel a nyomozást nem egy ember, hanem egy csoport folytatja, az eljárás nem akad meg, de a hvg.hu által megkérdezett rendőrök szerint mindenesetre furcsa a leváltás, az meg még inkább, hogy az illetőnek a rendőrségről is távoznia kell.

Ismert, Portik Tamást, akit július 14-én fogtak el XII. kerületi otthonában, azzal gyanúsítják, hogy az ő felbujtására lőtték le 1996-ban Prisztás Józsefet, hajtották végre két évvel később az Aranykéz utcai, négy halálos áldozatot követelő merényletet, és ölték meg 1999-ben Seres Zoltánt. Portik ügyvédje, Bánáti Kristóf korábban úgy nyilatkozott a lapnak, hogy szerinte vallomásokon alapulnak a gyanúsítások, és annyira nem tartalmaznak konkrétumokat, hogy azokról „nyilatkozni sem nagyon lehet”. Portik Tamás egyébként tagadja, hogy a vele szemben felhozottakat elkövette volna.

Tasnádi Péter (bár hosszú időt volt előzetesben, most pedig jogerős büntetését tölti) mint az éjszakai élet ismert alakja tudhat egy-két dolgot Portik Tamásról, aki az olajszőkítéssel szerzett milliárdokból állítólag szórakozóhelyek működésébe is befektetett. Tasnádi Péter és Portik Tamás között egyébként az éjszakai életben jártasak szerint egy közös pont lehet, mégpedig a józsefvárosi kínai piac volt tulajdonosának az özvegye, aki elmondások szerint több évig együtt élt Portikkal. Tasnádi Péter tanúkénti meghallgatásáról megkérdeztük ügyvédjét, Tuza Pétert, de ő nem tudott arról. Igaz, azt, hogy Tasnádit tanúként kérdezzék ki a régi ügyekről, védő jelenléte nélkül is megtehetik.