Egy halott lehet a Fenyő-ügy újabb érintettje

A Fenyő-gyilkosság harmadik érintettjének kiadatását kérte Szlovákiától az ügyészség - írja a Magyar Nemzet.

Az 1998-as, négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantással is összefüggésbe hozott Jozef Hamala a Fenyő János médiavállalkozó elleni merénylet harmadik érintettje. A lap szerint azonban a férfit már évekkel ezelőtt megölték, így az ellene indított eljárást valószínűleg megszüntetik majd.

A médiavállalkozó meggyilkolásával Jozef Rohácot (a képen) gyanúsítják, de a támadásban a nyomozók szerint szerepe lehetett Hamalának és a szintén hazánkban előzetesben lévő Ladislav T.-nek is. Közülük Rohácot és Hamalát az Aranykéz utcai merénylettel is összefüggésbe hozták. A rendőrség szerint a felbujtó a nemrég őrizetbe vett Portik Tamás volt.

Egy névtelen informátor a minap a Blikknek azt mondta, nem zárható ki, hogy a Fenyő-merényletről is vannak már olyan vallomások, amelyek a Portik-féle társaságot hozzák összefüggésbe a történtekkel, idő kérdése csak a gyanúsítás. többen összefüggést sejtenek a rendőrségi korrupciós botrány és a Portik-ügy között.

Többen ugyanis elérkezettnek látták az időt, hogy előnyös alkut kössenek a rendőrséggel. A Népszabadságnak V. László ügyvédje útján azt üzente: nem állt kapcsolatban Portik Tamással, nem volt tudomása a dolgairól, s egyik ügyben sem érintett semmilyen formában azok közül, amelyek miatt gyanúsítottként hallgatták ki őt. Portik is ártatlannak vallja magát.

Figyelemre méltó, hogy a Portik és négy társa előzetes letartóztatásáról döntő bírósági határozat ügyiratszáma megegyezik a Fenyő-ügy iratszámával. A Fővárosi Főügyészség Rohác esetében az Aranykéz utcában történtek miatt, Hamalánál pedig mindkét említett bűncselekmény miatt indítványozta nemzetközi elfogatóparancs kiadását a Fővárosi Törvényszéknél – írja a Magyar Nemzet. .

Személyi összefüggések miatt folyik együtt a nyomozás Jozef Rohác, illetve Portik Tamás és társai ügyében – erősítette meg a hvg.hu-nak Portik ügyvédje. Bánáti Kristóf szerint védence nem a Fenyő-gyilkosság ügyében gyanúsított, hanem másik kettőben, felbujtóként. A gyanúsítás ellen panaszt nyújtanak be. Az ügyvéd feltételezése szerint Portik Tamással szemben alkuk alapján született tanúvallomások miatt indulhatott eljárás 14 és 16 évvel ezelőtt történt bűncselekmények ügyében.