Ír földön küzd a halálra gázolt gyermekek édesapja

Zoltai Bence azt akarja, hogy távozzanak az ügyben eljáró ír bírák. Ügyvédje szerint ha Írország jogállam, akkor ki kell adnia Francis Ciarán Tobint.

Botrányos döntéseket hozott az eljáró ír bíróság a tizenkét évvel ezelőtti, két kisgyermek halálát okozó leányfalui gázolás felelősének ügyében – mondta csütörtöki dublini nyilatkozatában a gyermekek édesapja.

Zoltai Bence azért utazott Dublinba, mert az ír Legfelsőbb Bíróság a héten jogerős végzéssel elutasította a balesetet okozó és Magyarországon elítélt Francis Ciarán Tobin átadását a magyar hatóságoknak büntetése letöltése végett.

A gyermekek édesapja az ír fővárosban tett sajtónyilatkozatában ismertette a 2000. április 9-én, Leányfalun történt szerencsétlenség és az azóta lezajlott igazságszolgáltatási eljárások hátterét. Zoltai Bence kijelentette: az ír Legfelsőbb Bíróság “számos hihetetlen okra” hivatkozva hozta meg botrányos döntését. Az édesapa kérte az ír sajtót az ügyben eljáró ír bírák távozásának kikényszerítésére.

Tóth István ügyvéd a Hír24-nek nyilatkozva elmondta: “A teljes ír média jelen volt a csütörtök délutánra szervezett sajtótájékoztatón. Zoltai Bence egy órán át ismertette az írek számára esetleg ismeretlen részleteket, majd a sajtó képviselői fél órán keresztül bombázták kérdéseikkel. Az elgázolt gyermekek édesapja – aki péntek este érkezik haza Magyarországra – a Hír24-nek azt üzente, szeretnék megkeresni Tobint is, de hogy ez sikerül-e majd csak később derül ki. A küldetés másik része, hogy egy ír jogot jól ismerő jogászt  találjunk. Ez azért fontos, mert perújításra készülünk, és vigyáznunk kell, hogy ne kövessünk el formai hibát.” – tette hozzá. Az ügyvéd hangsúlyozta: “Ha Írország jogállam, száz százalék, hogy a perújítás sikerrel jár majd, és Tobint kiadják Magyarországnak. Mert Tobint egyszerűen ki kell adni!”

Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én, Leányfalun ütött el egy öt- és egy kétéves kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. A vizsgálat megállapította, hogy a baleset okozója nagy sebességgel előzésbe kezdett, eközben elvesztette uralmát járműve felett, felhajtott a járdára, és ott ütötte el a két gyermeket, akik közül a kisebbik babakocsiban ült. Tobin 2000 novemberében távozott Magyarországról, miután kiküldetése lejárt. Két évvel később, távollétében három év szabadságvesztésre ítélték. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy Tobin legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható szabadlábra.

Tavaly februárban még úgy tűnt, a férfit kiadján Magyarországnak. A két kisgyermek halálát okozó, több mint egy évtizeddel ezelőtti leányfalui gázolás felelőse első fokon elvesztette a kiadatás ellen indított jogi harcát.

Aztán nem sokkal ezelőtt kiderült, hogy Tobint mégsem adják ki, sőt, büntetését sem kell letölteni. A gyerekek apja a Magyar Nemzetnek azt mondta, biztos volt abban, hogy végül átadják a magyar bíróságnak a férfit, de azzal is megelégedett volna, ha Tobin Írországban tölti le a kiszabott büntetését. Azt mondta, kettős céllal megy Dublinba: sajtótájékoztatón tervezi bemutatni a tragédiának azt az oldalát, amely szerinte elsikkadt, továbbá jogi segítséget keres.

Korábban Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter levelet írt az ír igazságügy-miniszternek, amelyben mély szomorúságát fejezte ki, hogy büntetlen marad a leányfalui ír gázoló tette. Mindezt maga a tárcavezető jelentette be az európai ügyek országgyűlési bizottsága előtt, az elmúlt éves tevékenységéről tett beszámolója során.

Emellett Navracsics Tibor Viviane Reding uniós igazságügyi biztoshoz fordult a kérdéssel: mit tudnak tenni a Tobin-ügy fényében, hogy ilyesmi mással, máshol ne fordulhasson elő.

Erre reagálva találkozót hív össze az Európai Bizottság a következő hetekben az ír és a magyar hatóságok között annak megvitatására, hogy mi okozta az európai elfogatóparancs “egyértelműen rossz működését” az ír gázoló ügyében. Merthogy az EU-nak sem tetszik ez az ügy.