Nem közösségellenesek a táblás LMP-sek – jogerős

A három aktivista ellen rendzavarás, illetve garázdaság miatt indítottak eljárást január elsején, miután a Hősök terén, a Kodály köröndön és a Jókai téren is idézeteket helyeztek el a köztéri szobrokon.

Az aktivisták a bíróságon elismerték, hogy ők helyezték el a táblákat. Azt mondták, politikai véleménynyilvánítás volt a céljuk. Az aktivisták egyebek mellett az új Alaptörvény, a Munka törvénykönyve és a házszabály módosítása ellen tiltakoztak.

Az aktivisták jogi védelmét ellátó Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselője perbeszédében alkotmányos alapjognak nevezte a politikai véleménynyilvánítást, így álláspontja szerint semmilyen szabálysértés nem történt január elsején. Az ellenzéki politikus a tárgyalást követően azt mondta, hogy örül a döntésnek. Véleménye szerint teljesen abszurd dolog lenne, hogy a könnyen eltávolítható politikai szövegek kihelyezését kihívóan közösségellenes magatartásként értékelte volna a bíróság.


Fotó: Járdány Bence

Schiffer András szerint “a rendőrök azért jártak el, mert a politikai megfélemlítés most is működik a szervezeten belül és úgy gondolták, hogy a kormányt kritizáló, szokatlan megnyilvánulásokat meg kel torolni”.

A bíróság az eljárás megszüntetését azzal indokolta, hogy az aktivisták nem követtek el kihívóan közösségellenes magatartást, amellyel zavart vagy riadalmat keltettek volna, és nem is volt ilyen szándékuk.

Címkék: lmp demonstráció