Folytatódik a lövöldöző kormányőr büntetőpere

Az ügy tárgyalása tavaly decemberben kezdődött. A lövöldöző csütörtökön ismét bíróság elé áll.

Az egyenruhás büntetőpere december közepén kezdődött a Pest Megyei Bíróságon. Az őrszolgálatot teljesítő rendőrt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják. A Budapesti Nyomozó Ügyészség vádirata szerint a vádlott – mint a Köztársasági Őrezred objektumőre 2009. május 25-én az Önkormányzati Minisztérium Mérleg utcai épülete előtt teljesített szolgálatot a lövöldözés napján. Az egyenruhás látta, amint egy taxis a minisztérium részére fenntartott parkolóhelyen megáll, ebből lett a probléma.

A kormányőr figyelmeztette a sofőrt, de az autóst nem érdekelte a mondandója, bement a szomszédos szálloda portájára. A rendőr igazoltatni akarta a visszatérő taxist, de az nem volt hajlandó odaadni a papírjait, fogta magát és visszaült a kocsijába. Hogy az autó ne hajthasson el, az őrszem a kocsi elé állt, a taxis azonban elindult, kikerülte az egyenruhást, és egyszerűen elhajtott. A kormányőr ekkor előhúzta szolgálati fegyverét, és három célzott lövést adott le a kocsira.

Még decemberben, a vádirat ismertetésekor Daróci Márta ügyész kiemelte, hogy a reggel 7 és 8 közötti időpontban a belvárosi utca tele volt munkába tartó emberekkel, akiket a lövések veszélyeztettek. Az egyik lövedék a taxi csomagtartójába csapódott be, a második a Mérleg utca és a Nádor utca sarkán egy ház falába, az utolsó pedig átfúrta egy járókelő lábszárát. A golyó szerencsére a csontot nem érte. A vád szerint a főtörzsőrmester a lövések leadásakor sem közvetlenül, sem közvetett formában nem volt veszélyben.

A vádlott akkor a bíróságon azt mondta, nem bánta tettét. Korábbi vallomásából kiderült az is, hogy már kilenc éve rendőr, de a lőgyakorlatokat leszámítva még soha nem használta a fegyverét.

A védelem indítványozta az ítélet meghozatalát, de a bíró szakértői vizsgálatot rendelt el. Az ügyet februárban és ebben a hónapban is tárgyalták már. A kormányőr büntetőpere csütörtökön, délután 2 órakor folytatódik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.