Felmentették a verekedésbe keveredett mentősöket

Egy autóssal vesztek össze, aki levillogta őket az autópályán. Súlyos testi sértés és személyi szabadság megsértése miatt állították őket bíróság elé.

Az eset még 2008-ban történt: a vádlottak szerint a kocsi sofőrje rájuk villogott az autópálya bevezetőjén, mivel szerinte lassan haladtak, majd megkerülte a mentőautót, és hirtelen beletaposott a fékbe. Ezután a fekete Peugeot gázt adott, és lehagyta a mentőt. Egy piros lámpánál a mentő beérte az autóst. A mentőautó sofőrje ekkor kiszállt, hogy megkérdezze, miért fékezett be előttük. A mentősök azt állítják, az autós ütött először, és nem értik, miért ellenük folyik az eljárás.

A férfi egyiküknek betörte az orrát és eltörte a kisujját, ennek ellenére az ügyészség megszüntette ellene a nyomozást. Új eljárást indított, amiben azzal vádolja a mentősöket, hogy ők verték meg a sofőrt. Ő azonban csak a kézfején szerzett apróbb sérüléseket.

Lakatos Viktor ügyvéd a Hír24-nek elmondta: a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság csütörtökön kihirdetett ítéletével a vádlottakat a súlyos testi sértés és személyi szabadság megsértése miatt emelt vád alól felmentette. Eszerint a „sértett” civil autós és a vele utazó élettársa vallomására nem lehetett alapozni, mivel azokban rengeteg ellentmondás, logikai hiba volt. A férfi egyébként sokáig maga is gyanúsítottként szerepelt az eljárásban, de vele szemben az ügyészség megszüntette a nyomozást, mondván: jogos védelmi helyzetben cselekedett, amikor ököllel megütötte a mentősofőrt az M3 autópálya Szerencs utcai kereszteződésében, mivel a mentő sofőrje és ápolója rátámadtak. Ezt a tanúk vallomásai nem igazolták, az igazságügyi orvosszakértő pedig cáfolta, hogy a férfit úgy bántalmazták volna a mentők, ahogy ő arról beszámolt.

Az ügy érdekessége, hogy az ügyészség nyomozást megszüntető határozata nem jelent „ítélt dolgot”, azaz a férfi, aki a mentősofőrnek súlyos sérülést okozott, nem lélegezhet fel: nincs törvényi akadálya annak, hogy vele szemben folytassák a nyomozást. Ugyanis ő maga is elismerte az ütést, az ő általa védekezésként elmondottak pedig több mint tisztázatlanok.

„A bíróság ítéletét úgy értékelem, hogy az visszaadta a mentődolgozók önbecsülését és felcsillantotta a reményt, hogy ha már a mentők odaálltak a magyar címer alá, a bíróság elé és ott megmérettek, akkor majd esetleg egyszer a mentősofőr orrát eltörő autós is a bíróság előtt felelhet a tettéért.” – mondta Lakatos Viktor ügyvéd a Hír24-nek.

Az ügyész fellebbezett a felmentő döntés ellen, így tehát a per másodfokon, a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.