Vörösiszap-katasztrófa: újabb kártérítési perek kezdődtek

A 2010. október 4-én történt tíz halálos áldozatot követelő vörösiszap-katasztrófa miatt újabb kártérítési perek kezdődtek a Fővárosi Bíróságon.

Először az a polgári per kezdődött el csütörtök reggel, amelynek egy háromtagú család a felperese. Elmondásuk szerint devecseri házukat teljesen lakhatatlanná tette az iszapáradat, melyben térdig, combig gázolva próbálták menteni állataikat, értékeiket. A család két férfi tagja égési sérüléseket is szenvedett, és mindannyian sokáig éltek nyugtatókon. A középkorú házaspár a bíróságon beszélve a könnyekkel küszködött. Vagyoni és nem vagyoni káraik miatt összesen 15 millió forint kártérítést követelnek a MAL Zrt-től.

A szintén csütörtökön kezdődött második pernek hét felperese van, az ő otthonukat is teljesen elöntötte a vörösiszap, és közülük is többen megsérültek. Ez az ötgyermekes devecseri család összesen 11 millió forintot kér kártérítésként.

A MAL Zrt. Jogi képviselője mindkét perben vitatta a cég kártérítési felelősségét, szerintük természeti katasztrófa történt.

A kártérítési perek áprilisban folytatódnak.