Lendvai: jogokat vesz vissza az alaptörvény szövege

Az MSZP-s politikus szerint a nemzeti egység megteremtése helyett a nemzetet megosztó új konfliktusok teremtése lett az alkotmányozásból.

Lendvai Ildikó szerint fekete nap a hétfői, mert a módosító indítványok megszavazásával véglegessé vált a Fidesz új alaptörvényének szövege. Eddig az 1848-as áprilisi törvények napjaként ünnepelték április 11-et, és az valóban alkotmányos ünnepnap volt: számos alkotmányjogot kiterjesztettek a jobbágyságra és az addig jogfosztottakat is a nemzetbe emelték – írja hétfői közleményében a szocialista politikus, aki az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának tagja.

Lendvai Ildikó szerint az ünnep visszavétele következik a módosító indítványok megszavazásával, valamint a jogok kiterjesztése helyett a jogok szűkítése, a nemzeti egység megteremtése helyett a nemzetet megosztó új konfliktusok teremtése.

1848. április 11-én eltörölték a robotot, a kilencedet, a tizedet, megnyitották a jobbágyfelszabadítás útját, jogot adtak az addig kisemmizetteknek. 2011. április 11-én aláássák a szociális és állampolgári jogok garanciáit, kisemmizhetővé teszik a legnehezebben élőket, zavaros viszonyt teremtenek egyház és állam között, lehetővé teszik a tankötelezettség korhatárának leszállítását, megtámadják a bíróságokat és az Alkotmánybíróságot – véli Lendvai Ildikó.

A módosító indítványok hétfői szavazásán az MSZP és az LMP képviselői nem vettek részt.

Címkék: alkotmányozás