Nyomoznak a mezőkövesdi Szálasi-emlékmű ügyében

Önkényuralmi jelkép használata miatt 75 ezer és 108 millió forint közötti pénzbüntetést szabhat ki a bíróság.

Tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt rendelt el nyomozást a mezőkövesdi rendőrkapitányság a múlt szombaton felállított Szálasi-emlékoszlop ügyében. A gyanú szerint megvalósult a tiltott jelkép nagy nyilvánosság előtti bemutatása, propagálása, hiszen a megemlékezésről készült felvételek felkerültek az internetre.

Mint arról korábban a Független Hírügynökség beszámolt, Mezőkövesden egy férfi házának udvarán Szálasi Ferencnek és a Hungarista Mozgalomnak szentelt emlékművet avattak az egykori “nemzetvezető” halálának évfordulóján, rajta nyilaskeresztnek tűnő jellel.

Az önkényuralmi jelkép használata egyébként vétség és az eset súlyától függően 75 ezer és 108 millió forint közötti pénzbüntetést szabhat ki érte a bíróság.

Szálasi Ferenc a második világháború előtti időszakban alapította meg a Hungarista Mozgalmat. A háború utolsó szakaszában, 1944 novemberétől “nemzetvezetőként” irányította az országot. Uralmának idejét jelképük, a nyilaskereszt, illetve az akkor történtek miatt a nyilas terror időszakának is nevezik. A háború után emberiség elleni és háborús bűnökért a Népbíróság elítélte és 1946. március 12-én felakasztották.