Rács mögött maradnak a csepeli kettős gyilkosság gyanúsítottai

Az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatáig előzetesben marad a két férfi.

A Fővárosi Bíróság pénteki közleménye szerint az előzetes letartóztatás fenntartását a két gyanúsított esetében az ügyész indítványozta a vádiratban. Ezt a bíróság megalapozottnak találta, és még decemberben úgy döntött, hogy a büntetőügyben az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatáig fenntartja a két gyanúsított előzetesét, szökés és elrejtőzés veszélye miatt. A nem jogerős végzés indoklása szerint a két ember halálát okozó, kiemelkedő súlyú bűncselekményt a vád szerint a közleményben a monogramján szereplő pedellus, Kun Tamás kivégzésszerűen hajtotta végre a másik vádlott jelenlétében.

A másik férfi ellen – aki az iskola gazdaságiigazgató-helyettese volt – bírósági szakban más büntetőeljárás is tart “jelentős értékre, folytatólagosan, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett sikkasztás” és más bűncselekmények miatt. Ezért a bíróság úgy tartja, hogy szabadlábra helyezésük esetén megszöknének, elrejtőznének.

A vádirat szerint a két vádlott – a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola volt gazdaságiigazgató-helyettese és pedellusa – 2009. január 7-én késő délután érkezett az iskolába. Előzetesen elhatározták, hogy a pedellus lelövi az igazgatót, hogy a gazdaságiigazgató-helyettes ellen összegyűjtött bizonyítékok ne kerülhessenek a hatóságokhoz. A gyilkos fegyver a pedellus engedély nélkül tartott fegyvere volt. Végül egyébként nemcsak az igazgatót, hanem a társaságában lévő tanárt is lelőtte a pedellus.

A fegyvert elsütő pedellust előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléssel, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel vádolják. Deme Gábor volt gazdaságiigazgató-helyettes ellen bűnsegédként, előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt nyújtott be vádiratot az ügyészség.