Országszerte lelassult a közlekedés

Több baleset is zavarja a forgalmat.

Autók csúsztak egymásba az M3-as autópályán szerdán, röviddel egymás után. Személyi sérülés nem történt. Az M7-esen több koccanásos, de személyi sérülés nélküli baleset is történt; egyik sem okozott fennakadást az autópályán – mondta Karsay Kornél, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerdán, hozzátéve: a megye más útjáról is kaptak jelzést a csúszós út miatti koccanásokról, kicsúszásokról, kamionok keresztbe fordulásáról. Karsay Kornél felhívta a figyelmet arra, hogy az autópályán sem tanácsos 50-60 kilométeres tempónál nagyobb sebességgel haladni.

Megindult a forgalom a rédicsi és a tornyiszentmiklósi határátkelőhelyen, miután a szlovén oldalon feloldották az intenzív havazás miatt bevezetett korlátozást. A közútkezelő tájékoztatása szerint a munkagépek folyamatosan dolgoznak, a megyében nincsenek elzárt települések, minden út járható. Fennakadások vannak ugyanakkor a 86-os főúton Zalalövő térségében, valamint a 76-os főút kapornaki tetőt érintő szakaszán, továbbá akadozik a forgalom a 74-es főúton, a baki tetőn is.

Teljes útzár van érvényben egy személyautó és egy kamion ütközése miatt a 4-es főúton Újfehértónál. A balesetben egy ember sérült meg könnyebben, a főút forgalmát a műszaki mentés idején a város belterületére terelik.

Sopron közelében, a vejkei dombnál több, nyári gumival útnak induló teherautó is elakadt a hóban, míg a várost elkerülő úton egy keresztbe fordult kamion okozott egy ideig forgalmi akadályt. A rajkai határátkelő közelében a csúszós úton egy román kamion szakította át a hídkorlátot; a lelógó kocsit most próbálják daruval visszaemelni a tűzoltók. Az országba belépő teherautóknak a baleset miatt a szlovák oldalon kell várakozniuk – közölte Kocsis Tünde alezredes. Pár kilométerrel odébb egy teherautó és egy kamion ütközött össze, itt teljes az útzár; a forgalmat Hegyeshalom felé terelik. Egyik balesetben sem történt személyi sérülés.

Pannonhalmán a várhoz és Győrújbarát hegyesebb részére már nem tudnak bejutni a Kisalföld Volán buszai, a délelőtt még pár perces késések pedig már 15-20 percesre nyúltak – közölte a társaság személyszállítási igazgatója. Távolsági járatok – így a pécsi és a szegedi busz – esetében a félórás csúszás sem ritka – mondta Mihályka Imre.

Egy sávon megindulhatott a forgalom a főváros felé az M1-esen. A sztrádát Győr közelében egy halálos baleset miatt zárták le. A 104-es kilométernél összeütközött három kamion, amelynek során meghalt egy ember.

Több jármű elakadt, árokba csúszott Veszprém megyében. Bazsi belterületén egy kamion akadt el, Tapolcán egy személyautó csúszott le az útról, a 8-as főúton Inotánál árokba borult egy autó.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság figyelmeztetése ellenére súlyosan megsérült egy autóvezető, amikor személygépkocsija az árokba csúszott Dabas és Újhartyán között. A helyszínelés idejére ott is teljes útzárat rendeltek el. Baleset történt a reggeli órákban az M5-ös autópályán Kecskemét felé a nyugati lehajtón is.

A Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) közleménye szerint főleg a fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakat takarítják.

A BVK arra kéri a magánház tulajdonosokat, társasházak üzemeltetőit, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól és síkosságmentesítsenek a gyalogos balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne az úttestre tolják.

Címkék: