Előzetesben a nyíregyházi zálogházból sikkasztó férfiak

Különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt előzetes letartóztatásba helyezték azt a négy férfit, aki a gyanú szerint több mint 60 millió forintot sikkasztott egy nyíregyházi zálogházból.

A végzés indokolása szerint az egyik gyanúsított, O. György még 2009-ben vette rá M. Attilát, az egyik nyíregyházi zálogház alkalmazottját, hogy az üzletben tárolt arany ékszereket tulajdonítsa el és azt adja át részére – mondta Nyakó Zsuzsanna. Ennek megfelelően O. György 2009. augusztus 13-án megjelent az üzletben, ahol M. Attila több mint 63 millió forint értékben arany ékszereket adott át neki, melyeket aztán ismeretlen helyre szállítottak.

A szóvivő közlése szerint másnap M. Attila kinyitotta az üzletet, majd társával egyeztetve telefonon bejelentést tett a rendőrségen, miszerint egy ismeretlen férfi aznap reggel kirabolta a zálogházat és elvitte az ékszereket. A bűncselekmény megtervezésében, az ékszerek elszállításában, elrejtésében és értékesítésében O. Györgynek segítséget nyújtott az ügy másik három gyanúsítottja, B. Győző, K. Zsolt és K. István is.

Nyakó Zsuzsanna hozzátette: O. György gyanúsítható azzal is, hogy 2009 április és augusztus közötti időben B. Attilával és M. Attilával közösen a zálogházban olyan ékszereket zálogosítottak el aranyként, amelyek nem aranyból készültek. M. Attila a zálogház alkalmazottjaként értékelte fel a neki átadott bizsut, melyek után legalább 3,3 millió forint kölcsönt folyósított két másik társának. Ezt az összeget M. Attila, O. György és B. Attila egymás közt elosztotta, de a zálogkölcsönt nem fizették vissza.

Emellett K. István megalapozottan gyanúsítható kábítószerrel visszaélés vétségével, mert 2010 októberében THC tartalmú kábítószert fogyasztott, amelyet a később elvégzett gyorsteszt a vizeletében kimutatott – fűzte hozzá a szóvivő.

Az előzetes letartóztatás indokolt, tekintettel a gyanúsításban szereplő bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára, törvényi fenyegetettségére, továbbá alaposan lehet tartani attól, hogy szabadlábra kerülésük esetén a gyanúsítottak megszöknének, vagy elrejtőznének – közölte Nyakó Zsuzsanna. A végzés ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így az nem jogerős.

Címkék: