25 éve végezték ki a késdobáló gyilkost

Richter Richárd három embert ölt meg a Csillag börtönben.

A magyar büntetés-végrehajtás történetében egyedülálló bűncselekmény zajlott 26 évvel ezelőtt, 1984. október 19-én a Szegedi Fegyház és Börtönben. Richter Richárd elítélt két művezetőt megölt, négyet súlyosan megsebesített a börtöngyárban ámokfutása során. Miután közülük egy később a kórházban meghalt, kimondta a bíróság: Richter büntetése legyen halál. 1985-ben, a börtön alapításának 100. évében, a Csillag akasztóudvarán szorult meg Richter nyakán a kötél.

Richter Richárd már kötekedő természetű gyerekként számtalan balhéban részt vett, jogtalan behatolás, bűnszövetkezetben elkövetett lopás, betörés szerepelt többek között a bűnlajstromán. A Csillagba vezető út utolsó állomása egy kocsmai verekedés volt, amikor Richter egy szóváltással induló veszekedés végén szúrta hasba áldozatát.

A három ember halálát okozó ámokfutás napján Richterre művezetője ráparancsolt: dolgozzon már végre rendesen. Richter ekkor sértegetni kezdte a művezetőt. A 28 éves rab elfutott a szerelőüzemhez, ahol korábban elrejtett két kést. Ezeket magához vette, és mindkét kezében egy-egy késsel rohant át a szerelőüzemen. A rab végül megadta magát. Az ügy rendkívűl megrázta a hazai közvéleményt.

Richter öngyilkosságot kísérelt meg, de időben észrevették az őrök, így megmentették az életét, hogy végül néhány héttel később kivégezzék. A dátumra szinte minden egykori szegedi bévés emlékezik: 1985. február 26-án hajnalban fél 5-kor hurkolták Richter nyakára a csomót. „Egyébként a halálbüntetés végrehajtása során semmilyen rendellenesség, illetve rendkívüli esemény nem történt” – mondta el egy olyan bévés tiszt, aki jelen volt a kivégzésen.

Ajánlott cikk:
Richter Richárd ámokfutása a Csillagban: 26 éve ölt a késdobáló gyilkos (szegedkurir.hu)