Mindent tudtak a halálbrigád mészárosáról

A Nemzetbiztonsági Hivatal megelőzhette volna a roma sorozatgyilkosságot.

A Blikknek nyilatkozó fideszes szakpolitikus szerint egyértelmű a felelősség.
– Ha az NBH az elvárható gondossággal és hoz akkor vagy a sorozatgyilkosságok mindegyike, vagy azoknak jelentős része megelőzhető lett volna – mondta Demeter Ervin.

A Blikk információi szerint a halálbrigád egyik kulcsfigurájáról, K. Istvánról készült megfigyelési dokumentumok hosszú oldalakon át taglalják a férfi szélsőséges megnyilvánulásait. A lehallgatási jegyzőkönyvek hemzsegnek K. szélsőséges szerepvállalásáról. Számos bőrfejű koncerten vett részt, többször roma fiatalok bántalmazásával hencegett.

Ennek dacára a Nemzeti Nyomozó Iroda megkeresésére nemhogy a vaskos aktákat nem továbbították az NBH tisztjei, de még K. István nevét sem tüntették fel azon a listán, akiket az adataik alapján lehetséges elkövetőnek gondoltak.

A roma sorozatgyilkosságok elkövetői 9 helyszínen 6 roma embert gyilkoltak meg. Akcióikat előre eltervezték. A bűncselekmények értelmi szerzője K. Árpád volt, aki, mint kiderült, egy gyermekkori sérelme miatt tervelte ki a gyilkosságokat. Ez az eset öccse, K. István megfigyelésekor is felmerült.

Címkék: