Meghosszabbították az Oroszországgal szembeni szankciókat

További hat hónapig biztosan érvényben maradnak az uniós intézkedések.
Kapcsolódó cikkek

Az Európai Unió meghosszabbította az orosz gazdaság bizonyos ágazatait célzó gazdasági szankciókat, amelyek 2018. július 31-ig maradnak érvényben.

A tájékoztatás szerint a döntés azt követően született, hogy Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár az Európai Tanács decemberi ülésén részletes tájékoztatást nyújtott a minszki megállapodások végrehajtásának állásáról – számolt be róla az MTI.

A szankciókat az EU az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedésekre válaszul vezette be 2014. július 31-én, eredetileg egyéves időtartamra, majd többször megerősítette azokat. A korlátozó intézkedések a pénzügyi, az energetikai és a védelmi ágazatra, valamint a kettős felhasználású termékek területére irányulnak.

Az uniós vezetők 2015 márciusában a szankciók időtartamát a minszki megállapodások teljes körű végrehajtásához kötötték, amelynek megvalósulását ugyanazon év december 31-re irányozták elő. Mivel erre nem került sor, és tekintve, hogy a minszki megállapodások maradéktalan végrehajtása még mindig várat magára, az EU miniszteri tanácsa írásbeli eljárással, egyhangúlag hosszabbította meg a szankciókat további hat hónapra.