A Facebook, a Twitter, a YouTube és a Microsoft együtt az online gyűlöletbeszéd ellen

Brüsszel az internetes óriáscégek bevonásával szeretne eredményt elérni.

Új magatartási kódexet hozott nyilvánosságra kedden az Európai Bizottság az online gyűlöletbeszéd visszaszorítása érdekében, amelyet több internetes óriásvállalat, a Facebook, a Twitter, a YouTube és a Microsoft is támogatásáról biztosított.

A magatartási kódex számos kötelezettségvállalást tartalmaz az Európában megjelenő online gyűlöletbeszéd “vírusszerű” terjedésének megállítására. A kódexet aláíró cégek elkötelezik magukat a jogellenes tartalmak felszámolását célzó erőfeszítéseik fokozása mellett.

Egy napon belül lépnek

Az új szabályok értelmében a vállalatok kötelesek lesznek 24 órán belül felülvizsgálni a hozzájuk beérkezett, gyűlöletbeszéddel kapcsolatos panaszok többségét, és szükség esetén el is kell távolítaniuk a vitatott tartalmakat. Ehhez ki kell alakítaniuk a szükséges belső eljárásokat, és munkatársaikat is fel kell készíteniük a feladatra.

A közelmúltbeli terrortámadások emlékeztettek bennünket arra, hogy sürgős lépéseket kell tennünk az online gyűlöletbeszéd visszaszorítására. A közösségi média sajnálatos módon az egyik olyan eszköz, amelyet a terrorista csoportok a fiatalok radikalizálására, a rasszista csoportok pedig az erőszak és a gyűlölet terjesztésére használnak. Ez a megállapodás fontos előrelépést jelent annak biztosítására, hogy az internet továbbra is a szólásszabadság és a demokratikus véleménynyilvánítás helye legyen, ahol tiszteletben tartják az európai értékeket és jogszabályokat” – közölte igazságügyért, fogyasztóvédelemért és esélyegyenlőségért felelős uniós biztos, Vera Jourová.

A bizottság közleménye arra is kitér, hogy a vállalatoknak az átlagfelhasználók mellett a szakértőket is ösztönözniük kell, hogy jelentsék a gyűlöletbeszédet, valamint az erőszakra és gyűlölködő magatartásra uszító tartalmakat.

Az Európai Bizottság hangsúlyozza: az informatikai vállalatoknak törekedniük kell a civil társadalmi szervezetekkel való partnerségek erősítésére, továbbá adott esetben támogatást és képzést kell nyújtaniuk annak érdekében, hogy ezen szervezetek a függetlenségük megőrzésével betölthessék a “megbízható bejelentő” szerepét.