Közel a sötétség órája

Szombaton este világszerte lekapcsolják a villanyokat 60 percre. Magyarországon nyeremény is jár az akcióban legaktívabb településnek.
Kapcsolódó cikkek

Az energiatakarékosságra és az életmód újragondolására buzdító, Föld órája elnevezésű globális környezetvédelmi kampányhoz bárki csatlakozhat, ha március 29-én 20.30-tól egy órára lekapcsolja otthona világítását – olvasható a Természetvédelmi Világalap (WWF) közleményében.

Tovább nyújtózunk, mint a takaró ér

A környezetvédők szerint a jelenlegi fogyasztói magatartással 2050-re már két bolygó sem lesz elég az emberiség szükségleteinek kielégítéséhez. Igényeink már jócskán meghaladják a Föld eltartóképességét, csaknem 40 éve több erőforrást használnak fel az emberek, mint amennyit a bolygó biztosítani tud. A magyar lakosság fogyasztása például 30 százalékkal haladja meg az ország biokapacitását, így a tudatos fogyasztói magatartás kialakítása elengedhetetlen a szakemberek szerint.

A globális akciót idén Szingapúrban A csodálatos Pókember 2. film főszereplői indítják el: Andrew Garfield, Emma Stone és Jamie Foxx a Pókemberrel együtt kapcsolják le az ország fényeit.

Bárki lehet szuperhős

Az idei megmozdulás nagykövetévé azért a Pókembert nevezték ki, mert bíznak benne, hogy a népszerű képregényfigura inspirálóan hathat az emberekre, hogy csatlakozzanak az akcióhoz. “Az az üzenete, hogy a nagy hatalommal nagy felelősség jár együtt. Azt akarjuk mondani az embereknek, hogy valamennyien szuperhősök, és kivehetik részüket a változásokból” – mondta a WWF szóvivője. 

Itthon nem csak energiát lehet nyerni a villanyoltással

A WWF Magyarország az idén harmadik alkalommal hirdeti meg a Föld Órája Fővárosa versenyt. Az a magyar település nyer, amelynek arányaiban a legtöbb lakója csatlakozik a környezetvédelmi akcióhoz.

2012-ben nyíregyháza bizonyult a legtöbb felelős gondolkodású lakost számláló településnek, 2013-ban pedig Szigetszentmiklós nyerte el a címet.

Tavaly a Duna parti város a WWF Föld Órája lekapcsoló eseményére öntött öt méter magas óriásgyertyát is megkapta, amely hónapokig állt a város főterén.

Emellett egy szigetszentmiklósi lakó megnyerte a Nyíregyháza által felajánlott hosszú hétvégét is. Idén ezt a hagyományt folytatva, Szigetszentmiklós biztosít rövid pihenést a 2014-es Föld Órája Főváros címet elnyerő település egyik lakójának.

A Föld órája egyre több magyar településen is

A Föld órája 2007-ben indult Sydneyből. 2012-ben már 152 ország több mint hétezer települése vett részt az akcióban. Tavaly újabb országok is csatlakoztak, például Tunézia, Suriname, a Palesztin Területek és Ruanda.

2011-ben 72 magyarországi város és falu, 2012-ben 93 önkormányzat, 2013-ban pedig szintén csaknem száz település regisztrálta magát a foldoraja.hu weboldalon.

Az idén itt kapcsolják le a villanyokat Magyarországon: