Akár 3500-ig is zuhanhat az OTP

Pesszimista forgatókönyv esetén nem kizárt a további drasztikus lejtmenet. Az XTB piaci elemzője szerint a részvénypiaci kereskedőknek az OTP háza tájáról érkező hírek mellett a szerdai kormányülésre érdemes figyelniük.
Kapcsolódó cikkek

Múlt hétfőn még 5000 feletti szinteken kezdte a napot a bankpapír, aztán viszont a hét egészében kiugró mértékű, 17 százalékos árfolyamesést könyvelhetett el. A lejtmenet múlt kedden Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter nyilatkozatával kezdődött, aki elmondta: a kormányzat keresi a megoldást arra, hogyan lehet jogszabállyal módosítani a devizahitelesek szerződésein.

Majd a hét második felében következett az igazán drasztikus árfolyamesés. Múlt csütörtökön ugyanis Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója nagy mennyiségű bankpapírt öntött a piacra. A bankvezér és a minősített befolyása alatt álló Bonitás Zrt. mintegy 7,8 milliárd forint értékben adott el részvényeket. Pénteken is folytatódtak az eladások, akkor Csányi Sándor megközelítőleg 2,8 milliárd forint értékben vált meg a bankpapíroktól.

A részvénypiacon kereskedőknek kivárást javasol az XTB brókercég piaci elemzője. „Bár a korábbi 5000-es szintekhez képest jóval szolidabb az árjegyzés, de ilyen volatilitás és ilyen hírek mellett eléggé kockázatos belevenni a bankpapírokba. Legalább a szerdai napot érdemes megvárni, amikor a kormány a devizahiteles mentőcsomagról tárgyal” – összegezte Balogh Balázs. Szerinte a mostani 4100-as szint még nem az az árfolyam, amelynél sajtótájékoztatót hívna össze az OTP. Úgy véli, erre is leghamarabb szerdán kerülhet sor.

A szakértő abban az esetben, ha fokozódnak az OTP körüli félelmek, nem tartja kizártnak, hogy 3500 forintig is visszakúszhat a jegyzés. Ha viszont lecsitulnak a kedélyek és megnyugtató hírek is érkeznek, akkor újból megnőhet a figyelem és a bizalom a magyar bankrészvények iránt.

Frissítés: A hétfő délután pozitív fordulatot hozott a kereskedésben, és végül fél százalékos pluszban, 4223 forinton zárt a bankpapír. Kedden úgy tűnik, hogy folytatódik a “csapkodás”:  délelőtt 1 százalékos pluszban és mínuszban is járt az árfolyam, délután 3 óra körül pedig a tegnapi záróár körül ingadozott a jegyzés.

Az lenne meglepő, ha nem lépne az MNB

Matolcsy György jegybankelnök korábbi nyilatkozatai alapján szinte biztosan borítékolható, hogy kedden tovább csökkenti az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank. Az irányadó ráta jelenleg 4,25 százalékon áll.

Balogh Balázs úgy véli, hogy a mostani 294-295 forint körüli árfolyam nem lehet akadálya a kamatvágásnak, hiszen „az idei legdurvább kamatcsökkentésnél 304-es árfolyamnál is lazított az MNB”. Szerinte most a forintpiacán is sokkal inkább a devizahitelesek tervezett megsegítése a mozgatórugó. Múlt héten például ez a bejelentés hozott intenzívebb forintgyengülést.

Az XTB piaci elemzője arra számít, hogy – részben a folyamatos kamatvágások miatt is – tartósan magasabb euró-forint árfolyamra lehet berendezkedni. „Észre lehet venni a grafikonon, hogy egy ideje már a 290 is erős szintnek számít az euróval szemben. Az itt lévő támaszoknál nem igazán tapossák lefelé a grafikont a befektetők” – tette hozzá. Szerinte ebben az évben nem várható, hogy 285 forint alá csökkenne az eurójegyzés. Legfeljebb csak akkor, ha a választások előkészületében rendkívül pozitív információ érkezik a kormány felől. A keddi kamatdöntés kapcsán még elmondta: egyelőre az látszik, hogy a piac nem árazza a kamatcsökkentést, aminek hátulütője lehet, hogy a 296-as szintek áttörésénél akár 300 felé veheti az irányt az európai közös pénz.

A monetáris tanács az elemzői várakozásoknak megfelelően kedden 25 bázisponttal, 4 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.

Hallgassa meg az interjút! Balogh Balázzsal, az XTB brókercég piaci elemzőjével Nagy Károly még a hétfői tőzsdenyitást követően beszélgetett a Gazdasági Rádió reggeli műsorában. A hanganyag hossza: 9 perc