Amerikai célkeresztbe kerültünk

Az Egyesült Államok 2014-ig duplájára szeretné növelni az amerikai kis- és középvállalkozások exportját. Kiemelt célpontjaik az európai uniós országok, köztük Magyarország.
Kapcsolódó cikkek

Az amerikai kkv-k az Egyesült Államok GDP-jének felét állították elő tíz évvel ezelőtt, ez azonban 2008-ra a válság hatására 46 százalékra esett vissza, szemben az európai országokban mért 50-70 százalékos rátával – olvasható a Coface elemzésében.

Magyarországon ez az arány a KSH adatai szerint 2009-ben 56 százalék volt. A hitelbiztosító elemzői szerint a kkv-k nélkülözhetetlenek a foglalkoztatás javításában is. Az Egyesült Államok összesen 114,5 millió munkavállalót (fél- vagy teljes munkaidőben) foglalkozató 5,7 millió vállalkozása közül az 500 fősnél kisebb kkv-k 56,3 millió munkavállalónak, vagyis az összes alkalmazott majdnem felének adtak munkát. Magyarországon ez az arány jóval magasabb, az összes foglalkoztatott 74 százalékát tette ki 2009-ben.

A válság évei kifejezetten kedvezőtlenül érintették az amerikai kkv-kat, a US Census Bureau tavaly májusi jelentésében viszont rámutatott: az induló vállalkozások és az általuk létrejött új munkahelyek nélkül az amerikai munkanélküliség sokkal nagyobb mértéket öltött volna. Számokban ez 394 ezer új céget és 2,3 millió új munkahelyet jelent 2009 és 2010 márciusa között, szemben az amerikai magánszektor nettó 1,8 millió fős létszámleépítésével.

Szilágyi Péter, a Coface Hungary vezető elemzője kiemelte: Magyarországon a 250 főnél kisebb vállalkozások munkaerő-piaci szerepe szintén jelentős. 2009-ben a vállalkozások összesen 2 millió 706 ezer főt foglalkoztattak Magyarországon, ebből 74 százaléknak (több mint 2 millió munkavállalónak) a kkv-k adtak munkát.

Az amerikai kis- és közepes cégek további ösztönzését az Obama-adminisztráció az egyik központi feladatának tekinti. Erre a célra hozták létre a National Export Initiative (NEI) stratégiát. Céljuk, hogy 2014-re megduplázzák az amerikai export értékét a 2009-es 1579 milliárd dollárhoz képest, és ezzel együtt növeljék a kkv-k kivitelét is.

A Coface elemzője szerint a magyar kis- és közepes vállalkozások fejlesztését, forráshoz jutását a hazai gazdaságpolitika is fokozódó mértékben támogatja. Ez főként a kamattámogatási lehetőségekben, az operatív programokban szereplő vissza nem térítendő támogatások és a mikrohitelek területén valósul meg. A KSH adatai szerint a támogatást igénylő vállalkozások döntő többsége a kis- és közepes cégek közül került ki: országosan a támogatott pályázatok 40-40 százaléka mikro- és kisvállalkozásoktól, 13 százaléka pedig a közepes cégektől érkezett.