Olvadozik a Fidesz adócsökkentési ígérete

Orbán Viktor korábban már 2010-ben adócsökkentést ígért, Kövér László szerint viszont idén ez még nem fog menni. Kinek higgyen a választópolgár?

Ebben az esztendőben nem fog menni az adócsökkentés, ez teljesen nyilvánvaló – mondta Kövér László kedden egy Komlón tartott lakossági fórum mintegy háromszáz résztvevője előtt az MTI tudósítása szerint.

Ezzel szemben Orbán Viktor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában tavaly kijelentette: ha a Fidesz kerül kormányra, 2010-ben egyszeri, nagy arányú adócsökkentés lesz. Idén márciusban a Blikkben azt mondta: szeretném, ha már az idén lenne adócsökkentés, ugyanis jelentős adócsökkentés nélkül nem indul be a gazdasági növekedés.

Április 9-n, a Tényekben már így fogalmazott: „vita van, mondjuk úgy, hogy a leendő kormányzó erőn belül, hogy melyek azok az adócsökkentési lépések, adóátalakítások, amelyeket év közben már, félévkor aktuálisak, s melyek azok, amelyekkel meg kell várni a következő költségvetési esztendőt”.

A vita azonban alighanem arról is szól, hogy egyáltalán legyen-e adócsökkentés évközben. Matolcsy György, a gazdasági miniszteri poszt várományosa úgy fogalmazott még márciusban a Hír Tv-nek: év közben vagyunk és bizonytalan az államháztartás helyzete; ez az év az egyszeri nagy adócsökkentés szempontjából “elúszott”.

Abból a szempontból viszont teljes a kommunikációs összhang Kövér és Orbán között, hogy az MTI szerint Kövér azt mondta: “az az eltökélt szándékunk, elképzelésünk, hogy négy esztendő múltán, a ciklus végére a magyar vállalkozók átlagos adóterhelése a közép-európai versenytársak átlagához igazodjon. Hat esztendő alatt pedig a munkavállalók adóterhelését is szeretnénk erre a szintre szorítani”. Ezzel szinte szó szerint megismételte Orbán Viktor egyik mondatát, amely a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ”Hogyan tovább Magyarország?” című gazdaságpolitikai fórumán hangzott el.

A harmónia azért mégsem teljes, hiszen Orbán a vállalkozóknak mondta, Kövér pedig egy lakossági fórumon, hogy a lakosságot érintő adócsökkentés terve a négyéves választási cikluson túlra nyúlik.

Nem először történik meg egyébként, hogy eltér Orbán Viktor, és a Fidesz gazdasági szakértőinek véleménye. Legutóbb ezt a vagyonadó kapcsán figyelhettük meg: a Fidesz gazdasági szakértői korábban a vagyoni típusú adók mellett törtek lándzsát, míg Orbán Viktor, és a Fidesz hivatalos kommunikációja a vagyonadó ellen foglalt állást. Az origo információi szerint az ellentmondást Orbán Viktor korábban úgy magyarázta, hogy “a szakértők megfogalmaztak egy véleményt, de ők, mint politikusok másfajta döntést hoztak”.

Címkék: adó