Tömeges leépítés a Densónál

Csoportos létszámleépítés keretében, a munkavállalók képviselőivel történt konzultációt követően, maximum 800 dolgozójától kénytelen megválni szeptember végéig az autóalkatrészeket gyártó Denso Gyártó Magyarország Kft.

A lépésre az „üzleti környezetben bekövetkezett rendkívüli nehézségek” miatt kényszerült az autóipar számára különböző alkatrészeket gyártó, Székesfehérváron 1997-től a japán Denso leányvállalataként, 4100 dolgozót foglalkoztató cég. A munkahelyek megtartása érdekében az elmúlt időszakban több intézkedést is bevezettek a Densonál. Csökkentették a túlórákat, decembertől csökkentett műszakkal dolgozott, januárban pedig ideiglenesen négynapos munkahétre állt át a gyár, továbbá több költségcsökkentő intézkedésre is sor került.

Az elbocsátásokkal kapcsolatosan a vállalatvezetés csütörtökön konzultációt kezdeményezett a szakszervezet és a munkavállalók képviselőivel. Az elbocsátási szándékot ugyancsak csütörtökön bejelentette a munkaügyi központnak és munkásgyűlésen ismertette a cég dolgozóival – mondta el Látos István, a cég humánerőforrás igazgatója. A létszámleépítés az „önkéntes távozás ösztönzési programjával” kezdődik. Azok a dolgozók, akik az önkéntes távozást választják, a törvényes juttatáson kívül két havi juttatásban részesülnek.

Címkék: cégek