Új mobiltechnológia helyettesítheti a bankkártyákat

Már Magyarországon is forgalomban vannak azok a mobiltelefon fajták, amelyek a legújabb technológia segítségével kiválthatják a bankkártyákat vagy a beléptető kártyákat.

Magyarországon még alig ismerik azt a típusú technológiát, amellyel hosszabb távon hatékonyabban és egyszerűbben van lehetőség pénz nélküli fizetésre, vagy külön azonosító kártya nélküli beléptetésre, holott tőlünk nyugatabbra már kialakult gyakorlata van az úgynevezett Near Field Communication (NFC) használatának.
A szakértők szerint a felismerés-, összeköttetés-technológiákból kifejlődött NFC rendszer elterjedése a pangó mobiltelefonok piacának élénkülését hozhatja magával Európa-szerte – írja közleményében az AFF Csoport.

Mobilfizetési lehetőségek

Az Egyesült Államokban és Kanadában már igen elterjedtek azok rádiófrekvencia alapú bankkártyák, amiket át sem kell adni a pénztárosnak, akár ki sem kell venni a tárcából, elég a vásárló előtt elhelyezett kártyaolvasóhoz érinteni mondta el lapunknak Csepeli Csaba, az AFF Csoport ügyvezető igazgatója.

Az NFC technológia viszont a kártyák tartalmát a telefonnak egy biztonságos memóriaterületére helyezi, melyet a pénztárnál lévő kártyaolvasó érintés nélkül, biztonságosan leolvashat. A felhasználó azt is megadhatja, hogy milyen limitnél kérjen PIN kódot a telefon. Ha az összeg meghaladja ezt a limitet, akkor az alkalmazás automatikusan elindul, a felhasználó a saját mobiltelefonján adja meg a PIN kódot.

Egy másik felhasználási lehetőség a tömegközlekedésben jelenik meg. Miért álljanak sorba a metró aluljárójában az utazni vágyok, ha a mobiltelefonjukkal bárhol megvásárolhatják a jegyet? Az utas a mobiltelefonos alkalmazásban kiválaszthatja, hogy milyen jegyet szeretne, és az aktuális menetrendet, és egyéb időszerű információkat is megtekinthet.

Sikeres fizetés után, egy úgynevezett over the air (mobilhálózaton keresztül) megoldással, a tömegközlekedési jegy a már említett biztonságos memóriaterületre kerül. Az utas az NFC technológiával felszerelt jegyérvényesítő-terminállal kezelheti a jegyét. A jegyvizsgáló egy, szintén NFC olvasóval ellátott mobileszközzel fog rendelkezni. Az ellenőrzés pillanatok alatt, a két készülék összeérintésével megy végbe. A mobileszköz hangjelzéssel figyelmezteti a jegyvizsgálót, ha az utas nem vásárolt jegyet, vagy ha a jegy érvénytelen.

Küszöbön a jövő technológiája

Magyarországon már mindegyik mobilszolgáltató ismeri a technológiát, mivel nemzetközi cégek révén már valamely országban biztosan futtattak NFC pilot-ot. Továbbá a mobiltelefon gyártók is ismerik az NFC-t és rendelkeznek kereskedelmi, vagy nem hivatalos NFC telefon példánnyal, melynek piacra dobása előtt vagyunk. Tehát az országban is készülő félben van az NFC bevezetés, nagyjából a nemzetközi piaccal egy időben.

AFF Csoport becslései szerint jövő év elején lehet számítani a technológia bevezetésére. Alapvetően az NFC telefonok terjedésre határozza meg a piacot, ennek elterjesztését akár villámszerűen is várhatjuk a mobilszolgáltatóktól.