Az AIG-vezetők egy része visszaadta a jutalmat

Az AIG amerikai biztosító vezetőinek egy része visszaadta a vitatott, közfelháborodást keltő jutalmakat. Andrew Cuomo New York-i főügyész méltatta azokat, akik a vihar nyomán visszafizették a két hete kiosztott jutalmakat.

A 20 legnagyobb összegű prémiumot kapott vezető közül 15 visszaadta a jutalmat, összesen 30 millió dollárt. Egyesek nem hajlandók visszafizetni a legálisan kiutalt, szerződés szerint nekik járó prémiumot, főleg azok, akik külföldön élnek, és akikre nem terjed ki New York állam joghatósága. Mások még haboznak, mit tegyenek, különösen annak fényében, hogy a kongresszus a jutalmak jelentős, akár 90 százalékos megadóztatására készül.

A 10 top jutalmazottból 9 visszaszolgáltatta az összeget. A New York-i főügyész becslése szerint a 165 millió dollárból mintegy 80 millió fog visszafolyni, a jutalmaknak az a 47 százaléka, amelyet amerikai alkalmazottak kaptak.

Andrew Cuomo méltatta azokat, akik a botrány nyomán visszafizették a két hete kiosztott jutalmakat. Cáfolta, hogy bármilyen módon burkolt fenyegetéssel igyekezett volna rábírni az AIG-alkalmazottakat a prémiumok visszafizetésére, de közölte: tudatta velük, hogy azok, akik visszaadják a pénzt, lekerülnek arról a listáról, amelyet nyilvánosságra hozhatnak.

Címkék: cégek