Két nagy cég települ Szolnokra

Két külföldi nagybefektető épít üzemet a város 41 hektáros ipari parkjába a kedvező beruházási környezet miatt. Szolnok az elmúlt években több mint 1,5 milliárd forintot költött arra, hogy az ipari parkba vonzzon befektetőket.

Az új betelepülők egyike, a spanyol Segura csoport, amely 20 millió eurós beruházással autóalkatrész-gyártó üzemet épít. A 12 ezer négyzetméteres létesítmény a tervek szerint az idén ősszel elkészül és a gyártóberendezések felszerelése után 2009 elején kezdi meg a termelést. A sajtolt és hegesztett autóalkatrészeket a nagy gépkocsigyártóknak előállító üzemben kezdetben 50-60, egy évvel később 120 embert kívánnak alkalmazni. A szükséges pénzt saját erőből és banki hitelből teremtették elő, míg a magyar államtól 200 millió forint támogatásban részesültek beruházásuk megvalósításához.

A svájci Stadler cég szintén állami támogatással építi fel alumínium vasúti kocsitesteket gyártó üzemét, ám az idén szeptemberben aláírt szerződésben szereplő összeg üzleti titok. A Stadler 4,5 milliárd forintos beruházással 2008 végére elkészülő üzemében várhatóan kétszázan dolgoznak, és évente szintén 200 kocsiszekrényt állítanak elő. A Stadler Szolnokra települését a helyi önkormányzat azzal segítette, hogy ipari parkjában egy 8 hektárnyi területet adott 15 évre használatba 1 euró+áfa évi földhasználati díj ellenében.

A szolnoki ipari parkba elsőként 2004-ben a városban már más helyen három éve üzemelő Eagle Ottawa Hungary Bőrgyártó és Kereskedelmi Kft. költözött be. A nagy autógyárak modelljeibe kárpitot és huzatot szállító kanadai tulajdonú vállalkozás azóta 100 millió forintos fejlesztéssel két új szabászgépet állított munkába, bizonyítandó hosszabb távon kíván jelenlegi telephelyén maradni és termelni.

Címkék: Vállalkozás