Megadóztatnák magukat a képviselők

Az MSZP és az MDF, más-más módon ugyan, de egyaránt megadóztatná az országgyűlési képviselők költségtérítését; erről módosító indítványokat nyújtottak be a 2009-es adótörvényekhez.

Az országgyűlési képviselők költségtérítését és a polgármesterek, önkormányzati képviselők költségátalányát 2009. február 1-jétől 15 százalékos adóval sújtaná az MSZP.

Lendvai Ildikó frakcióvezető ezt a módosító indítványt nyújtotta be a jövő évi adócsomaghoz. Az MDF javaslata csak az országgyűlési képviselőket érinti: költségtérítésüket 18 százalékos forrásadóval adóztatná.

Bővítenék a kört

Az MSZP és az MDF a 2009-es adójogszabályokhoz nyújtott be módosító indítványokat, amelyek célja, hogy megadóztassák a képviselői költségtérítést. Az MSZP bővítené a kört és átalányadóztatna, az MDF pedig maradna a parlamenti képviselőknél, és forrásadót vetne ki jövedelmük e részére.

A szocialisták javaslata szerint a költségtérítés és a költségátalány külön adózó jövedelemként lenne adóköteles. Az MSZP javaslatának alapja az, hogy az szja-törvény szerint igazolás nélkül elszámolható költség az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről és kedvezményéről szóló törvény szerint megállapított költségtérítés, valamit a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény szerint megállapított költségátalány összege.

Az MDF 18 százalékot tenne rá

Az adótörvény ezen módosításhoz nem kell a parlament kétharmados támogatása. A frakcióvezető a költségátalány-rendszerre példaként említette az ekhót, ahol a bevételeket összesen 15 százalék adó terheli, valamint az evát, ahol az adó 25 százalék.

Herényi Károly módosító indítványa szerint az országgyűlési képviselők költségtérítési átalányát 18 százalékos forrásadóval kellene megterhelni.

Címkék: adó