Ombudsman vizsgálta az elnökválasztás cikkeit

A vezető amerikai liberális lapok közé tartozó The Washington Post ombudsmanja megállapította: az újság összességében véve a demokrata párti Barack Obama javára elfogult módon tudósított az elnökválasztási kampányról.

Deborah Howell, a hetedik legnagyobb, 620 ezres példányszámú lap olvasószerkesztője megállapította: az újságban az elmúlt egy év során sok kitűnő tudósítás látott napvilágot, az olvasók azonban joggal érzékeltek elfogultságot Obama irányában. Az ombudsman figyelemmel kísérte a választási kérdéseket, a jelölteket, az adománygyűjtési folyamatot bemutató cikkeket. Külön vizsgálta a címlapsztorikat, a szakértői véleményeket és a lapban közölt fotókat, mióta Obama június 4-én megszerezte a demokrata jelöltséget.

A The Washington Post a jelzett időszakban 32 szerkesztőségi cikkben méltatta Obamát valamely szempontból, a republikánus John McCainről csak 13 ilyen írást lehetett olvasni. Negatív cikk ellenben McCainről jelent meg több, 58, Obamáról csak 32. Végül Obama jelöltségét támogatta hivatalosan a lap szerkesztősége, és a konzervatív kolumnisták sem voltak oda McCainért.

Gyerekmunka és kétes kapcsolatok

Az ombudsman azt is megállapította, hogy a lap az újdonságot részesítette előnyben: a történelmi szerepű, a nagy párt által elsőként jelölt afroamerikai politikusról szólt több hír és fotó. Június 4. után 626 hír kapcsolódott Obamához, 584 McCainhez, a címlapon szereplő cikkekben 176-szor szerepelt a demokrata, 144-szer a republikánus jelölt. Nyár óta Obamának 311, McCainnek 282 fotóját közölte az újság.

Az ombudsman azt az általános olvasói panaszt is megerősítette, hogy a The Washington Post írásai döntően a közvélemény-kutatási eredmények nyomvonalát követték. Több kommentátor tollából remek elemzések jelentek meg, de kifogásolta, hogy a lap nem foglalkozott eleget Obama múltjának bizonyos kényes kérdéseivel. Így például nem tárták fel a szenátor középiskolai éveit, karrierjének kezdeti éveit Chicagóban, kapcsolatát Antoin „Tony” Rezkóval, akit idén elítéltek törvénytelen lobbizás miatt, és átsiklottak afelett is, hogy Obama, mint elismerte, tizenévesen drogozott.

Címkék: média