Csapás lehet a dohányzási tilalom?

Komoly gazdasági csapást jelentene a vendéglátóhelyi dohányzás tilalmának bevezetése a vendéglátósoknak a Magyar Vendéglátók Ipartestülete szerint. Az új törvény egyesületek alapításával kijátszható lenne. Hamarosan tájékoztató piktogramokkal találkozhatunk a vendéglátó üzletek bejáratainál.

A vendéglátós mikro- és kisvállalkozások többsége már jelenleg is
megélhetési gondokkal küzd, ezt kormányzati döntésekkel nem lehet, nem
szabad tovább fokozni – olvasható a testület állásfoglalásában.

A vendéglátóhelyi dohányzás tilalmának bevezetése a magyar vendéglátósok számára komoly gazdasági csapást jelentene – tette hozzá pénteki sajtótájékoztatóján Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Törvény növelte recesszió?

A szervezet által hivatkozott nemzetközi statisztikák szerint a vendéglátóhelyi tiltás következtében havi átlagban csupán fél-egy szállal csökkent a cigarettaforgalom. Mindez szerintük azt bizonyítja, hogy a tiltás egyáltalán nem éri el a célját, nem szorítja vissza a dohányzást, viszont átrendezi a piacot: a dohányosok nem a vendéglátóegységekben vásárolják meg a dohányterméket.

A vendéglátás számára az igazi veszteséget, a nagy forgalomcsökkenést a dohányzás melletti éttermi fogyasztás elmaradása jelenti. Az Európai Unió országainak szakmai szervezeteitől kapott adatok szerint a dohányzási tilalom bevezetésének évében komoly forgalmi visszaesést jeleztek a kis alapterületű vendéglátóhelyeken, amelyeket alkalmazotti elbocsátások is követtek – állítja az ipartestület állásfoglalása, amelyet eljuttattak Horváth Ágnes egészségügyi miniszternek is.

Magyarországon a konvergenciaprogram következtében a vendéglátóipari ágazat versenyhelyzete nagymértékben megromlott, a tavalyi év folyamán az üzleti eredmények 10 – 18 százalékkal csökkentek. Az elmúlt évi létszámleépítések meghaladták a 20 százalékot, egy olyan ágazatban, melyben közel 400 ezer embert foglalkoztattak. A vendéglátóipari vállalkozásoknak elfogyott a tartalék tőkéje, így minden olyan intézkedés, mely forgalom csökkenést, kényszerberuházást vagy bármilyen költségnövekedést jelent nekik, végzetes lehet – véli a szervezet állásfoglalása.

Megkerülhető

Háber Tamás a FigyelőNet kérdésre elmondta: a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a vendéglátóhelyi dohányzás tiltására válaszul klubok, egyesületek alakulnak, amelyek állandó rendezvényein italt, ételt is fölszolgálnak mellesleg. A magyar vendéglátósak azonban az átlátható és betartható szabályozásban érdekeltek – tette hozzá.

A tájékoztatón elhangzott: a „Figyelmes választás” program keretében néhány héten belül már az üzletbejáratánál piktogram hívja föl a betérő vendég figyelmét a füstöléssel kapcsolatos információkra.

A füstölgő cigaretta áthúzva jelenti majd, hogy az egész üzlet nem dohányzó. Ha a vendéglátóhelyen mindenütt szabad a dohányozás, akkor azt füstölgő cigaretta képe jelzi. A ventillátorral és szűrőberendezéssel felszerelt üzletben, ahol dohányozni szabad, egy ventilátor és egy füstölgő cigaretta látható majd. Az egy füstölgő, egy nem füstölgő cigaretta azt jelzi, hogy van kijelölt dohányzóhely.

Címkék: Vállalkozás