Péntekig lehet fizetni a régi ezresekkel

Szeptembertől a kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek és posták még legalább fél évig becserélik a régi ezreseket.

A Magyar Nemzeti Bank korábbi bejelentésének megfelelően augusztus 31-én bevonja a 2006 előtt kibocsátott ezerforintosokat. Szeptember 1-jétől az ezresek közül csak a fémcsíkkal ellátott bankjegyekkel lehet fizetni.

A Magyar Nemzeti Bank 2006. április 10-én bocsátotta ki az új, korszerű biztonsági elemekkel ellátott 1000 forintos bankjegyeket. A jegybank 2007 elejétől már csak ezt a korszerűbb, biztonságosabb, fémcsíkkal ellátott 1000 forintost hozta forgalomba.


Az új és a régi típusú ezresek között az a legfontosabb különbség, hogy az új 1000 forintos előoldalára vörösréz színű, hullámos vonalú, hologram hatású fémcsík, továbbá gyöngyház színű, úgynevezett irizáló nyomat került.




Akinél még mindig van régi típusú, azaz fémcsík nélküli 1000 forintos bankjegy, péntekig felhasználhatja, vásárolhat vele, de szeptembertől már csak a fémcsíkkal ellátott 1000 forintosokat fogadják el fizetéskor, mert az már nem lesz törvényes fizetőeszköz.


A kereskedelmi bankok, a takarékszövetkezetek valamint a posta fiókjaiban ugyanis szeptembertől legalább fél évig, a Magyar Nemzeti Bankban pedig húsz évig, 2027. augusztus 31-ig lehet névértéken beváltani a régi ezreseket.

Címkék: Vállalkozás